Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη. Το κόκκινο κρέας και ιδιαίτερα τα αλλαντικά έχουν αναγνωριστεί ως παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως η καρδιοαγγειοπάθεια και ο διαβήτης τύπου 2. Σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική μελέτη, η υψηλή κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο γνωσιακής έκπτωσης και άνοιας. Οι ερευνητές προτείνουν ότι η αντικατάσταση του επεξεργασμένου κρέατος με φυτικές πρωτεΐνες, όπως ξηρούς καρπούς, όσπρια και ψάρια, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας κατά 20%.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Neurology, αναδεικνύει τη σημασία της διατροφής για την προστασία της εγκεφαλικής λειτουργίας. Παράλληλα, ο μηχανισμός που ενδέχεται να αιτιολογεί αυτή τη σύνδεση πιθανώς σχετίζεται με ουσίες που παράγουν τα εντερικά μικρόβια μετά την κατανάλωση κρέατος.
Η ερευνητική ομάδα ανάλυσε δεδομένα από δύο μεγάλες προοπτικές μελέτες που παρακολουθούν νοσοκόμους και γιατρούς επί δεκαετίες, συμπεριλαμβάνοντας περισσότερους από 133.000 συμμετέχοντες. Από αυτούς, πάνω από 11.000 διαγνώστηκαν με άνοια έως 43 χρόνια μετά την εγγραφή τους. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυστηρές μεθόδους για να αξιολογήσουν τις γνωσιακές επιδόσεις, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται με ταχύτερη γνωσιακή γήρανση.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι υγειονομικές οδηγίες συνήθως εστιάζουν στη μείωση του κινδύνου για χρόνιες ασθένειες, χωρίς να εξετάζουν επαρκώς την επίδραση της διατροφής στην γνωσιακή υγεία. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι το λίπος και το αλάτι των επεξεργασμένων κρεάτων ενδέχεται να είναι επιβλαβή για τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Πηγή περιεχομένου: in.gr