Ο σύγχρονος πόλεμος υποθαλάσσιων καλωδίων: Η Μεσόγειος ως σούπερ λεωφόρος δεδομένων

Ο σύγχρονος πόλεμος υποθαλάσσιων καλωδίων: Η Μεσόγειος ως σούπερ λεωφόρος δεδομένων

Η Μεσόγειος είναι κρίσιμη για υποθαλάσσια καλώδια, αποτελώντας σούπερ λεωφόρο δεδομένων και ενέργειας. Η πρόσφατη δολιοφθορά σε υποθαλάσσιο καλώδιο που συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία έχει επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση τις ανησυχίες για ένα νέο τύπο υβριδικού πολέμου που πλήττει ζωτικής σημασίας υποδομές. Αυτό έχει θέσει σε εγρήγορση τις χώρες της Μεσογείου, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν βιώσει παρόμοια περιστατικά. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα υποθαλάσσια καλώδια, εκτός από την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, παίζουν καθοριστικό ρόλο στις τηλεπικοινωνίες, καθώς πάνω από το 90% της διακίνησης δεδομένων και της λειτουργίας του διαδικτύου εξαρτάται από αυτά.

Η κατάσταση στη Βαλτική Θάλασσα, όπου τα καλώδια έχουν γίνει στόχοι σαμποτάζ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αναδεικνύει τη σημασία της προστασίας των υποδομών αυτών και η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει μέτρα. Ο Christian Bueger, καθηγητής διεθνών σχέσεων και θαλάσσιας ασφάλειας, υπογραμμίζει την ανάγκη για συντονισμό μεταξύ των χωρών για την προστασία αυτών των κρίσιμων υποδομών.

Τα υποθαλάσσια καλώδια, αν και διαθέτουν κάποιες μορφές προστασίας, μπορούν εύκολα να υποστούν ζημιές. Ο Bueger αναφέρεται στο σημαντικό ρόλο της επιτήρησης για την αποτροπή και την έγκαιρη ανίχνευση βλαβών. Οι μεσογειακές χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν στενά για να ενισχύσουν την ασφάλεια των υποθαλάσσιων καλωδίων τους, ειδικά καθώς η περιοχή εξελίσσεται σε σημαντικό κόμβο ηλεκτρικής ενέργειας για την ευρωπαϊκή αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα επιδιώκει να αναδειχθεί σε στρατηγικό διεθνή κόμβο για υποθαλάσσια καλώδια, και είναι ζωτικής σημασίας να αναπτυχθεί μια περιφερειακή στρατηγική συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες της Βόρειας Αφρικής για την προστασία αυτών των κρίσιμων υποδομών.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play