Ο θηλασμός μετά τον καρκίνο του μαστού: μια νέα προοπτική

Ο θηλασμός μετά τον καρκίνο του μαστού: μια νέα προοπτική

Ο θηλασμός μετά από καρκίνο του μαστού είναι ένα σημαντικό ζήτημα για πολλές γυναίκες που έχουν βιώσει αυτήν την νόσο και ενδιαφέρονται για τον θηλασμό των παιδιών τους στο μέλλον. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ αναφέρουν πως ο μητρικός θηλασμός είναι δυνατός ακόμη και μετά από καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με ευρήματα δύο διεθνών κλινικών μελετών. Οι δύο μελέτες έδειξαν ότι ο καρκίνος του μαστού δεν πρέπει να αποκλείει την πιθανότητα θηλασμού.

Πριν από την παρουσίαση αυτών των δεδομένων, οι ιατροί ήταν πολύ προσεκτικοί, ίσως και αμυντικοί, σχετικά με την πιθανότητα και την ασφάλεια του θηλασμού μετά από καρκίνο του μαστού, δήλωσε ο Fedro Alessandro Peccatori, διευθυντής της Μονάδας υπογονιμότητας στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ογκολογίας στο Μιλάνο της Ιταλίας.

Οι γιατροί ανησυχούν για τους πιθανούς κινδύνους του θηλασμού μετά από καρκίνο του μαστού λόγω της αλλαγής των ορμονών που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, καθώς πολλοί καρκίνοι του μαστού είναι ορμονοεξαρτώμενοι.

Οι δύο μελέτες, παρά τις διαφορές τους, καταδεικνύουν ότι οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού μπορούν να εξετάσουν την επιλογή του θηλασμού. Στη μελέτη POSITIVE συμμετείχαν 518 γυναίκες με θετικό σε ορμονικούς υποδοχείς καρκίνο του μαστού που είχαν διακόψει προσωρινά την επικουρική ορμονική θεραπεία για να προβούν σε κύηση, εκ των οποίων το 62% θήλασαν.

Στη δεύτερη μελέτη συμμετείχαν 4.732 γυναίκες από 78 διεθνή κέντρα, οι οποίες διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού σε νεαρή ηλικία και ήταν φορείς μιας μετάλλαξης γονιδίου BRCA. Από αυτές, 110 θήλασαν, με τα αποτελέσματα να μην δείχνουν σημαντικές διαφορές σε θέματα υποτροπής ή ανάπτυξης ετερόπλευρου καρκίνου του μαστού.

Το θέμα του θηλασμού μετά τον καρκίνο του μαστού έχει αρχίσει να προσελκύει την προσοχή των ερευνητών, καθώς τα ποσοστά επιβίωσης έχουν γίνει τόσο υψηλά που προσφέρουν την ελευθερία στις γυναίκες να επιλέγουν εάν θα κάνουν παιδιά ή όχι. Τα αποτελέσματα των δύο μελετών που παρουσιάστηκαν στο ESMO παρέχουν τη βάση για πιο προσεκτική συμβουλευτική, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της γυναίκας και του παιδιού αλλά και την ασφάλεια της μητέρας όσον αφορά τα ογκολογικά δεδομένα.

©

Loading

Play