Στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, μίλησε για το δυστύχημα των Τεμπών, το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, καθώς και για τα μεγάλα έργα υποδομών που είναι σε εξέλιξη. Χαρακτήρισε δύσκολο τον ρόλο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και παραδέχθηκε ότι στο πόρισμά του για τα Τέμπη υπήρχαν σημαντικές αστοχίες. Ωστόσο, σημείωσε ότι περιλαμβάνει και πολύ χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία έχουν ληφθεί υπόψη για το νέο σχέδιο νόμου που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο. «Όλοι θέλουμε να λάμψει η αλήθεια. Αυτό δεν έχει να κάνει με ιδεολογικές προσεγγίσεις», δήλωσε ο κ. Δήμας. Παράλληλα, ασκεί κριτική σε κόμματα της αντιπολίτευσης που υιοθέτησαν θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την ύπαρξη 14ου βαγονιού και περισσότερων θυμάτων.
Ο κ. Δήμας ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα συμβασιοποιηθεί η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη και ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 15 μηνών. Για την εθνική Πάτρα – Πύργος, ανέφερε ότι τα πρώτα 65 χιλιόμετρα του έργου θα παραδοθούν ως το τέλος Ιουλίου, ενώ τα υπόλοιπα 10 χιλιόμετρα θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.
Σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα, υπογράμμισε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι αποκαταστάσεις από τις πλημμύρες του Ντάνιελ και του Ιανού, με στόχο όχι μόνο την αποκατάσταση των υποδομών αλλά και τη βελτίωσή τους για να γίνουν βιώσιμα και ανθεκτικά. «Πρέπει να εξορθολογήσουμε την κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι στις αρχές του επόμενου έτους θα παραδοθούν οι πέντε νέοι σταθμοί του μετρό στη Θεσσαλονίκη, ενώ το τμήμα του Ε65 που δεν έχει παραδοθεί θα δοθεί στην κυκλοφορία την άνοιξη του 2026. Τέλος, επεσήμανε ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν αξία, αλλά δεν σημαίνει ότι επιβεβαιώνονται.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ