Η Τουρκία προσπαθεί μέσω του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών να αναγνωρίσει το κατοχικό καθεστώς στην Κύπρο. Σε μια νέα προσπάθεια να διαμορφώσει συνθήκες που θα οδηγούσαν στην αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος στην Κύπρο, η Άγκυρα προχώρησε μέσω του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών. Οι διπλωματικές κινήσεις των χωρών αυτών δείχνουν πως δεν είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε κάτι περισσότερο από την αποδοχή της παρουσίας του Ερσίν Τατάρ στις συνόδους. Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στην Άγκυρα όσο και στα κατεχόμενα.
Μάλιστα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρόσφατα το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν διόρισαν πρεσβευτές στη Λευκωσία, γεγονός που επιτρέπει στην Κυπριακή Δημοκρατία να έχει διπλωματικές σχέσεις με την πλειοψηφία των μελών ή παρατηρητών του ΟΤΚ, με εξαίρεση την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν. Η Λευκωσία αναπτύσσει διάλογο ακόμα και με την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, παρά την προηγούμενη αποφυγή επικοινωνίας. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, φαίνεται ότι δεν διστάζει να συνομιλήσει με Κύπριους αξιωματούχους, όπως καταδείχνει και η πρόσφατη 15λεπτη συνομιλία του με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στη Γενεύη.
Ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών περιλαμβάνει το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, την Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν, με την Ουγγαρία και το Τουρκμενιστάν να συμμετέχουν ως παρατηρητές. Η Άγκυρα επιχειρεί να παραχωρήσει καθεστώς παρατηρητή και στο ψευδοκράτος, αναζητώντας την αναγνώρισή του. Η Τουρκία χρησιμοποιεί τη οικονομική της ισχύ για να επιδράσει στην εξωτερική πολιτική, προσπαθώντας να επιβάλλει τη στάση της στο Κυπριακό.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Τουρκία και στα κατεχόμενα, με αναλυτές να επισημαίνουν ότι οι διορισμοί πρεσβευτών από το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν αναβαθμίζουν τις διπλωματικές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr