Δασμοί Τραμπ, αντιδράσεις ΕΕ, διεθνής οικονομία Η επιβολή δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις, ιδίως από μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι χαμηλότεροι δασμοί που επιβλήθηκαν στις χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ διατηρούν διμερείς συμφωνίες είναι της τάξης του 10%. Πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, που έχουν συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, βρίσκονται στο στόχαστρο αυτών των μέτρων. Αξιοσημείωτο είναι ότι το Ισραήλ επιβλήθηκε 17% δασμοί, ενώ άλλες χώρες αντιμετωπίζουν δασμούς άνω του 20%, όπως η Κίνα.
Από την Ευρώπη, οι αντιδράσεις είναι ποικιλόμορφες. Η Ιταλή πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι χαρακτήρισε τους δασμούς λανθασμένο μέτρο, σημειώνοντας ότι δεν ωφελούν καμία από τις δύο πλευρές. Υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας για την αποφυγή ενός εμπορικού πολέμου, ο οποίος θα αποδυνάμωνε τη Δύση.
Αντίστοιχα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε την πρόθεσή του να προστατεύσει τις εγχώριες εταιρείες και εργαζόμενους, τονίζοντας την σημασία ενός ανοιχτού εμπορίου. Από την πλευρά του, ο σουηδός ομόλογός του Ουλφ Κριστόφερσον ανέφερε ότι δεν επιθυμούν αυξανόμενους εμπορικούς φραγμούς και ότι θα προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις εμπορίου με τις ΗΠΑ.
Οι χώρες που έχουν πληγεί από τις επιβολές δασμών είναι αποφασισμένες να απαντήσουν με ενιαίο μέτωπο, προειδοποιώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να τερματίσουν αυτή την δασμολογική τρέλα. Οι ηγέτες του κόσμου φαίνεται να βρίσκονται σε αναζήτηση λύσεων που θα διασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητα και την προώθηση του ελεύθερου εμπορίου.
Πηγή περιεχομένου: in.gr