Οι δραματικές ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό φτάνουν τις 200.000 θέσεις, σύμφωνα με τη Δήμητρα Λυγούρα

Οι δραματικές ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό φτάνουν τις 200.000 θέσεις, σύμφωνα με τη Δήμητρα Λυγούρα

Κατά τη διάρκεια του 5ου Olympia Forum, η γενική γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Δήμητρα Λυγούρα, ανέλυσε τη σημασία της μετανάστευσης στη διαμόρφωση του εργατικού δυναμικού της χώρας. «Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, εκτιμάται ότι στην Ελλάδα λείπουν 70.000 εργαζόμενοι στον γεωργικό τομέα, 80.000 στον τουρισμό και την εστίαση και μαζί με τις ελλείψεις που υπάρχουν στο εργατικό δυναμικό στις κατασκευές, οι ανάγκες φτάνουν περίπου τα 200.000 άτομα», υπογράμμισε η κ. Λυγούρα. Επίσης, επισήμανε ότι το φαινόμενο του brain drain συνεχίζεται στη χώρα, παρά την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας.

Αναφερόμενη στις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού, τόνισε «Η διαφορά της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο επίπεδο των θέσεων υψηλής δεξιότητας κυμαίνεται από 5,4 έως 14,6 μονάδες», επισημαίνοντας τη σημαντική υστέρηση της χώρας μας σε κρίσιμους τομείς όπως η γεωργία και η μεταποίηση. Οι αναφορές της κ. Λυγούρα περιλάμβαναν επίσης την κοινωνική ένταξη, υπογραμμίζοντας ότι αυτή αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή και την ειρήνη.

Αναφορικά με την κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών, δήλωσε: «Στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναγνωρίζουμε τη σημασία της πρώιμης κοινωνικής ένταξης και της ενεργητικής κοινωνικής ένταξης, ώστε οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας να αντιλαμβάνονται τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους». Αναφέρθηκε επίσης στον νέο κώδικα για τη μετανάστευση που επιτρέπει στους πολίτες τρίτης χώρας να αρχίζουν να εργάζονται εντός δύο μηνών από την αίτησή τους για άσυλο.

Ο γενικός διευθυντής Εργασιακών, Υγείας, Ασφάλειας και Ένταξης στην εργασία του υπουργείου Εργασίας, Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, μίλησε για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων του εργατικού δυναμικού, τονίζοντας πως «στην Ευρώπη γίνεται μία μάχη των ταλέντων» εξαιτίας του δημογραφικού προβλήματος και της ανάγκης για νέες δεξιότητες στην εποχή των νέων τεχνολογιών. Η προσέλκυση ταλέντων συνδέεται άμεσα με την ποιότητα ζωής και τις προοπτικές σταδιοδρομίας.

Η υποδιοικήτρια της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), Γιάννα Χορμόβα, σημείωσε την εντυπωσιακή μείωση της ανεργίας από το 17% το 2019 στο 9,6% το 2024, υπογραμμίζοντας την αλλαγή στην προσέγγιση της ΔΥΠΑ, που πλέον επικεντρώνεται στην εξωστρέφεια και τη σύνδεση των ανέργων με τις επιχειρήσεις. «Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν ήδη βρει δουλειά μέσα από αυτές τις ανοιχτές συναντήσεις», δήλωσε η κ. Χορμόβα, προσθέτοντας ότι η Δημόσια Υπηρεσία απορροφά και επιδοτεί θέσεις εργασίας για τους ανέργους.

Η κ. Χορμόβα ανέφερε τη στρατηγική ανάπτυξης δεξιοτήτων, που περιλαμβάνει την επιδότηση κατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, καθώς και την ενίσχυση του οικονομικού εγγραμματισμού, ώστε να διευκολυνθεί η προσαρμογή του εργατικού δυναμικού στις ανάγκες της αγοράς.

Φωτογραφίες από το συνέδριο είναι διαθέσιμες εδώ.

Loading