Οι επιδράσεις της περιορισμένης χρήσης κινητών στον εγκέφαλο

Οι επιδράσεις της περιορισμένης χρήσης κινητών στον εγκέφαλο

Ανακαλύψεις για τις επιδράσεις της περιορισμένης χρήσης κινητών στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου. Η πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές δύο γερμανικών πανεπιστημίων, της Χαϊδελβέργης και της Κολωνίας, αποκάλυψε σημαντικές αλλαγές στον εγκέφαλο νέων ηλικίας 18 έως 30 ετών όταν περιορίζουν τη χρήση των κινητών τους. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να χρησιμοποιούν το κινητό τους μόνο για απολύτως απαραίτητους λόγους για 72 ώρες.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες σε τρεις φάσεις: πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την τηλεφωνική δίαιτα. Τα αποτελέσματα έδειξαν αλλαγές στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου, συγκεκριμένα στη ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη, που επηρεάζουν τη διάθεση και την επιθυμία.

Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου μπορεί να ενεργοποιήσει μηχανισμούς παρόμοιους με εκείνους που προκαλούνται από εξαρτησιογόνες ουσίες. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι ο περιορισμός της χρήσης της συσκευής μπορεί να έχει ομοιότητες με την αποχή από ναρκωτικά και την έντονη επιθυμία για φαγητό. Τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Computers in Human Behavior και παρουσιάστηκαν στην Ιταλία από την Corriere della Sera.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play