Ο Πάπας Φραγκίσκος, με θάρρος και σαφήνεια, αμφισβήτησε ισχυρούς ηγέτες κατά τη διάρκεια της θητείας του. Πολλοί πάπες στο παρελθόν απέτυχαν να αναγνωρίσουν τις κρίσιμες εξελίξεις γύρω τους, ενώ άλλοι διατηρούσαν σχέσεις με δυνάμεις που συχνά εκπροσωπούσαν το κακό. Σε αντίθεση με αυτούς, ο Πάπας Φραγκίσκος δεν δίστασε να αποκαλύψει ότι ο χριστιανισμός και η εξουσία είναι δυο έννοιες που σπανίως συμβαδίζουν. Η ανοιχτή του ρήξη με ισχυρούς ηγέτες αποτελεί απόδειξη της στάσης του. Η κηδεία του Πάπα είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 26 Απριλίου στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, με πολλούς κρατικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων κάποιων με τους οποίους συγκρούστηκε, να δηλώνουν ότι θα παραβρεθούν.
Οι επτά ηγέτες με τους οποίους ο Πάπας διαφώνησε ποικιλοτρόπως, περιλαμβάνουν:
Ισραήλ – Μπενιαμίν Νετανιάχου: Στη θέση του πρωθυπουργού, ο Νετανιάχου έχει βρεθεί στο επίκεντρο έντονης κριτικής από τον Πάπα για τις πολιτικές του στη Γάζα. Ο Πάπας επεσήμανε τον μαζικό θάνατο αμάχων και τον εκτοπισμό πληθυσμών, ενώ κάλεσε σε προσεκτική εξέταση των καταστάσεων που παραπέμπουν σε γενοκτονία.
ΗΠΑ – Ντόναλντ Τραμπ: Ο πρόεδρος Τραμπ και ο Πάπας διαφώνησαν έντονα για το μεταναστευτικό ζήτημα, με τον Πάπα να δηλώνει ότι η επιθυμία για οικοδόμηση τειχών και όχι γεφυρών δεν είναι χριστιανική στάση.
Αργεντινή – Μαουρίσιο Μάκρι: Οι σχέσεις του Φραγκίσκου με τον πρώην πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι χαρακτηρίστηκαν από τις διαφορές τους γύρω από πολιτικές λιτότητας που πλήττουν τους φτωχούς.
Αργεντινή – Χαβιέρ Μιλέι: Ο σημερινός πρόεδρος της Αργεντινής έχει εκφράσει δημόσια την περιφρόνησή του για τον Πάπα, αν και οι τόνες έχουν αμβλυνθεί μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Βραζιλία – Ζαΐρ Μπολσονάρο: Οι πολιτικές του πρώην προεδρίας του Μπολσονάρο γύρω από την αποψίλωση του Αμαζονίου είχαν προκαλέσει αντιδράσεις από τον Πάπα, ο οποίος υποστήριξε τη διάσωση του τροπικού δάσους.
Ρωσία – Βλαντιμίρ Πούτιν: Αν και ο Πάπας ποτέ δεν εξέφρασε δημόσια κριτική προς τον Πούτιν, είχε επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή του στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ουκρανία – Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Οι δηλώσεις του Πάπα περί ειρηνικών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία προκάλεσαν έντονη ανησυχία και διαφωνία μεταξύ των ηγετών της χώρας.
Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει αποδείξει ότι η θρησκεία μπορεί να είναι ένα εργαλείο αντίστασης και αλλαγής, αντιπαραθέτοντας το πνευματικό του μήνυμα σε εξουσίες που συχνά επιδιώκουν την πολιτική ωφελιμιστική τους πορεία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr