Οι γεύσεις της ελληνικής παράδοσης επιστρέφουν την Κυριακή με το ΒΗΜΑ

Οι γεύσεις της ελληνικής παράδοσης επιστρέφουν την Κυριακή με το ΒΗΜΑ

Ανακαλύψτε τις πλούσιες γαστρονομικές παραδόσεις των Ρωμιών και τη διαχρονική τους επιρροή στην ελληνική κουζίνα. Η σειρά Οι γεύσεις των Ελλήνων συνεχίζεται με την κυκλοφορία δύο μοναδικών βιβλίων που προσφέρουν μια λεπτομερή αναδρομή στην πλούσια διατροφική κληρονομιά της Πόλης, της Θράκης, της Ιωνίας, της Καππαδοκίας και του Πόντου. Η έκδοση αυτή, που υπογράφει η βραβευμένη συγγραφέας Σούλα Μπόζη, αναδεικνύει το ιστορικό και λαογραφικό υπόβαθρο της γαστρονομίας και τη σημασία της στο πλαίσιο του ελληνικού πολιτισμού.

Αυτή την Κυριακή, 26 Ιανουαρίου, το ΒΗΜΑ προσφέρει τον Α’ τόμο του βιβλίου της Σούλας Μπόζη: Ο γευστικός πολιτισμός των Ρωμιών της Πόλης και της Μικράς Ασίας. Η πλούσια και ανεξάντλητη διατροφική παράδοση των Ρωμιών, μαζί με τις αντίστοιχες παραδόσεις των Μικρασιατών, ολοκληρώνει τον κύκλο των επισιτιστικών παραδόσεων μιας εκτενούς γεωγραφικής περιοχής. Μετά την καταστροφή του 1922 και τη Συνθήκη της Λωζάνης (1924), οι Μικρασιάτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις προγονικές τους εστίες, μεταφέροντας όμως μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά στην Ελλάδα.

Αναμφισβήτητα, η πολιτική κουζίνα με τις τοπικές κουζίνες της Θράκης, της Ιωνίας, της Καππαδοκίας και του Πόντου, εμπλούτισε τον κορμό της λιτής νεοελληνικής κουζίνας με νέες γεύσεις. Παρά τις κακουχίες που υπέστησαν τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς, οι Μικρασιάτες μετέφεραν εμπειρίες και πρακτικές που αναζωογόνησαν τη νεοελληνική κουλτούρα.

Η Σούλα Μπόζη είναι ερευνήτρια λαογραφίας και συγγραφέας. Γεννημένη στην Πόλη, είναι απόφοιτη του Ζαππείου Παρθεναγωγείου και έχει σπουδάσει στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πόλης, καθώς και θεατρολογία και ενδυματολογία. Από το 1967, έχει ξεκινήσει την επιτόπια έρευνα και καταγραφή της Μικρασιάτικης και Πολίτικης λαογραφίας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play