Οι γενναίες ζωές τεσσάρων Ιταλίδων που αντέτειναν αντίσταση στον Χίτλερ και τον Μουσολίνι

Οι γενναίες ζωές τεσσάρων Ιταλίδων που αντέτειναν αντίσταση στον Χίτλερ και τον Μουσολίνι

Ανακαλύψτε τις ηρωικές προσπάθειες τεσσάρων Ιταλίδων που αντιστάθηκαν στον φασισμό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ιστορία της Ανίτα Μαλαβάζι, μίας από τις σημαντικές ηρωίδες της ιταλικής αντίστασης, εκτυλίσσεται το φθινόπωρο του 1943. Η πρώτη της αποστολή περιλάμβανε τη μεταφορά αλατιού στα βουνά κοντά στη Ρέτζιο Εμίλια, προκειμένου να στηρίξει στρατιώτες που αντιμετώπιζαν σοβαρές ελλείψεις. Αυτοί οι αντιφασίστες μαχητές είχαν εγκαταλείψει τις δυνάμεις του Χίτλερ και του Μουσολίνι και προετοιμάζονταν να αγωνιστούν για την ελευθερία.

Στη διάρκεια της δράσης της, η Μαλαβάζι χρησιμοποίησε πλαστά έγγραφα για να ταξιδεύει με την ψευδή ταυτότητα της Μάρτα ντε Ρομπέρτις. Αν και ο Μουσολίνι είχε απομακρυνθεί από την εξουσία, η Ιταλία βρισκόταν ακόμα υπό γερμανικό έλεγχο και οι Ναζί αντεκδικούσαν σφοδρά κάθε αντίσταση. Στην πορεία της, άρχισε να μεταφέρει παράνομες εκδόσεις, ρούχα και τρόφιμα, ενώ φλέρταρε τους αξιωματικούς του Άξονα προκειμένου να τους αφοπλίσει.

Η συμμετοχή της στην ιταλική αντίσταση δεν περιοριζόταν μόνο σε ανθρωπιστικές ενέργειες. Όταν άρχισε να διακινεί όπλα και να μεταφέρει κρυμμένες βόμβες, η Μαλαβάζι συνειδητοποίησε ότι οι προσπάθειές της απέκτησαν νέο νόημα, ως μέρος ενός ευρύτερου στόχου για μια Ιταλία ελεύθερη από τον φασισμό. Η ιστορία της, αν και λιγότερο γνωστή, συμπεριλαμβάνεται στο νέο βιβλίο της ιστορικού Σούζαν Κόουπ, Women of War: The Italian Assassins, Spies and Couriers Who Fought the Nazis.

Η Σούζαν Κόουπ εξετάζει τις ζωές της Μαλαβάζι και άλλων τριών Ιταλίδων γυναικών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αντίσταση, όπως η Μπιάνκα Γκουιντέτι Σέρα και η Κάρλα Καπόνι, οι οποίες, καθώς πολεμούσαν τον φασισμό, άρχισαν να βιώνουν νέες δυνατότητες προσωπικής ελευθερίας και ισότητας των φύλων. «Μετά τον πόλεμο, δεν ήθελα να ακούω τους άνδρες της οικογένειάς μου να μου λένε τι να κάνω», δήλωσε η Μαλαβάζι, τονίζοντας την απελευθέρωση από τις κοινωνικές συμβάσεις.

*Με στοιχεία από smithsonianmag.com*

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play