Η κατάσταση στην Ιντλίμπ υπό τη διακυβέρνηση της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ: Προκλήσεις και εξελίξεις για τους κατοίκους. Από την Ιντλίμπ, η ισλαμιστική ομάδα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) ανέτρεψε τον Μπασάρ αλ Άσαντ, τερματίζοντας μία πενηντάχρονη δικτατορία. Ως αποτέλεσμα αυτής της ανατροπής, η HTS έχει καθιερωθεί ως η de facto αρχή της περιοχής, με σκοπό να επεκτείνει το μοντέλο διακυβέρνησής της σε ολόκληρη τη Συρία. Ο Αχμέντ αλ-Σάρα, ηγέτης της HTS, εγκατέλειψε το ψευδώνυμό του Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι μετά την ανάληψη της εξουσίας.
Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, η οποία ξεκίνησε ως παρακλάδι της Αλ Κάιντα, έχει προσπαθήσει τα τελευταία χρόνια να μετατραπεί σε μία εθνικιστική δύναμη, απομακρυνόμενη από το τζιχαντιστικό της παρελθόν. Παρά τις διακηρύξεις περί οικοδόμησης μιας Συρίας για όλους, πλήθος αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα εκθέτει σφοδρές κατηγορίες κατά της HTS για εκτελέσεις αμάχων, μειονοτήτων και κυρίως Αλαουιτών.
Η κατάσταση στην Ιντλίμπ δείχνει, σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές του BBC, ότι οι δρόμοι είναι σχετικά καθαροί και οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν, χάρη στη λεγόμενη Κυβέρνηση Σωτηρίας. Η διοίκηση αυτή διαχειρίζεται την παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι φόροι από τις επιχειρήσεις χρηματοδοτούν τις δημόσιες υπηρεσίες. Εντούτοις, οι διαμαρτυρίες κατά της αυταρχικής διακυβέρνησης συνεχίζονται, με τους αναλυτές να σημειώνουν την καταστολή και τη φίμωση των αντιφρονούντων.
Επιπλέον, η κυβέρνηση της HTS έχει αναγνωρίσει την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και έχει δημιουργήσει ένα Τμήμα Παραπόνων για την υποβολή καταγγελιών από τους πολίτες, αν και οι επικριτές χαρακτηρίζουν αυτές τις ενέργειες ως προσχηματικές. Η κατάσταση της ελευθερίας στην Ιντλίμπ παραμένει αβέβαιη, με τον ακτιβιστή Φουάντ Σαγιέντισσα να δηλώνει: «Δεν είναι πλήρης δημοκρατία, αλλά υπάρχει ελευθερία». Οι κάτοικοι είναι έτοιμοι να αντισταθούν σε οποιονδήποτε νέο δικτάτορα, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους.
Πηγή περιεχομένου: in.gr