Οι μαθητές στη Σερβία μετατρέπουν την τραγωδία σε εθνικό κίνημα για αλλαγή – Γιατί η Ευρώπη παραμένει απαθής;

Οι μαθητές στη Σερβία μετατρέπουν την τραγωδία σε εθνικό κίνημα για αλλαγή – Γιατί η Ευρώπη παραμένει απαθής;

Σημαντικές διαμαρτυρίες στη Σερβία κατά της διαφθοράς και της αυταρχικής διακυβέρνησης Βούτσιτς. Η Σερβία ζει έναν ιστορικό γύρο διαδηλώσεων, καθώς οι φοιτητές και οι πολίτες ενώνουν τις φωνές τους ενάντια στην κυβερνητική αυθαιρεσία και την εκτεταμένη διαφθορά. Η πρόσφατη τραγωδία που οδήγησε σε θανάτους έφερε στο προσκήνιο το μεγαλύτερο κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 2000. Αυτές οι διαμαρτυρίες αποδεικνύουν ότι η δυσαρέσκεια για την ηγεσία του προεδρίου Αλεξάνταρ Βούτσιτς έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τις κοινωνικές εντάσεις για να ενδυναμώσει την εξουσία της.

Οι διαδηλωτές, επικαλούμενοι την ανεπάρκεια της κυβέρνησης, απαιτούν τη διαφάνεια στις διαδικασίες που αφορούν την αποκατάσταση υποδομών, όπως οι σιδηροδρομικοί σταθμοί που καταρρέουν, και ζητούν την αύξηση του προϋπολογισμού για την τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά 20% και τη δημοσίευση όλων των εγγράφων προμηθειών που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη ανακαίνιση. Ωστόσο, η απάντηση της κυβέρνησης έχει αποδειχθεί περιορισμένη, με τον Βούτσιτς να ισχυρίζεται ότι πίσω από τις διαμαρτυρίες βρίσκονται ξένες δυνάμεις που στοχεύουν την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Το κίνημα έχει προκαλέσει διεθνείς ανησυχίες, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρακολουθεί τα γεγονότα, αλλά χωρίς να αναλαμβάνει συγκεκριμένες ενέργειες. Με τις διαδηλώσεις να κλιμακώνονται σε περισσότερες από 200 πόλεις από την 1η Φεβρουαρίου, το μέλλον της Σερβίας φαίνεται αβέβαιο. Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας είναι κρίσιμη για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης που θα προάγει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη Σερβία.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play