Οι οικονομικές ανισότητες υπήρχαν πριν την εμφάνιση της γραφής

Οι οικονομικές ανισότητες υπήρχαν πριν την εμφάνιση της γραφής

Η γεωργία οδήγησε σε ανισότητες πλούτου από την Εποχή του Λίθου, καταδεικνύοντας τις ρίζες τους στην ανθρώπινη ιστορία. Η ιδέα ότι οι ανισότητες στην κατανομή του πλούτου αναδύθηκαν μόνο σε μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς, όπως αυτοί της Αιγύπτου και της Μεσοποταμίας, αμφισβητείται από μια σημαντική διεθνή μελέτη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι διαχωρισμοί σε πλούσιους και φτωχούς υπήρχαν ήδη από την Εποχή του Λίθου, πολύ πριν την ανάπτυξη του γραπτού λόγου. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό PNAS, η γεωργία, η οποία ξεκίνησε περίπου 10.000 χρόνια πριν, ήταν ο κύριος παράγοντας που οδήγησε στη δημιουργία οικονομικών ανισοτήτων. Η μετάβαση σε γεωργικό τρόπο ζωής οδήγησε σε αύξηση του πληθυσμού και προκάλεσε ανταγωνισμό για την εκμετάλλευση της γης.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι οι πρώτες κοινωνίες χαρακτηρίζονταν από ισότητα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Τιμ Κόλερ από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, επικεφαλής της μελέτης, οι ανισότητες στον πλούτο εμφανίστηκαν νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε.

Στην μελέτη συμμετείχαν 27 επιστήμονες παγκοσμίως, οι οποίοι αξιολόγησαν το μέγεθος των σπιτιών στις προϊστορικές κοινωνίες, υποθέτοντας ότι οι πλουσιότεροι κάτοικοι είχαν μεγαλύτερα σπίτια. Εξετάζοντας 47.000 προϊστορικές κατοικίες σε 1.100 αρχαιολογικούς χώρους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον συντελεστή Τζίνι για να μετρήσουν τις ανισότητες. Διαπίστωσαν ότι η ανισοκατανομή του πλούτου αρχίζει να μεγεθύνεται περίπου 1.500 χρόνια μετά την εισαγωγή της γεωργίας σε κάθε περιοχή.

Καθώς οι αγροτικές κοινωνίες επεκτείνονταν, η γη έγινε πεπερασμένος πόρος, γεγονός που οδήγησε σε τεχνολογικές καινοτομίες όπως τα συστήματα άρδευσης και οι αναβαθμίδες. Οι καινοτομίες αυτές ενίσχυσαν την παραγωγικότητα αλλά, ταυτόχρονα, επέκτειναν το χάσμα ανάμεσα στους κατόχους και τους μη κατόχους φυσικών πόρων.

Η εμφάνιση κοινωνιών με ιεραρχικά πολιτικά και οικονομικά συστήματα ενίσχυσε τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγες χέρες. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι οι ανισότητες ήταν εντονότερες σε κοινωνίες με μεγάλους πληθυσμούς. Αν και υπήρξαν καινοτομίες που μείωσαν τις ανισότητες, όπως η τεχνολογία κατεργασίας του σιδήρου, καμία από τις εξεταζόμενες κοινωνίες δεν έμεινε αδιάφορη απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις.

Η κατανόηση των αιτίων της ανισότητας μας βοηθά να κατανοήσουμε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί τις κοινωνίες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το παρελθόν έχει πολλά να μας διδάξει σχετικά με την αντιμετώπισή τους σήμερα, δήλωσε ο Κόλερ.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play