Οι περισσότεροι άνθρωποι θα εμβολιάζονταν κατά του κορονοϊού, αν τους προσέφερε το εμβόλιο η κυβέρνηση ή ο εργοδότης τους

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα εμβολιάζονταν κατά του κορονοϊού, αν τους προσέφερε το εμβόλιο η κυβέρνηση ή ο εργοδότης τους

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα έκαναν εμβόλιο κατά της Covid-19, αν η κυβέρνησή τους ή ο εργοδότης τους το συνιστούσαν, έδειξαν σήμερα τα αποτελέσματα μιας παγκόσμιας δημοσκόπησης εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών όσον αφορά τη δυσπιστία του κοινού για τα εμβόλια που αναπτύσσονται εσπευσμένα για να μπει ένα τέλος στην πανδημία.

Περίπου το 71,5% αυτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση είπαν ότι θα ήταν πολύ ή κάπως πιθανό να κάνουν εμβόλιο κατά της Covid-19 και 61,4% ανέφεραν ότι θα δέχονταν τη σύσταση του εργοδότη τους να το κάνουν, σύμφωνα με την έρευνα που έγινε τον Ιούνιο μεταξύ περισσοτέρων από 13.000 ανθρώπων σε 19 χώρες.

Τη δημοσκόπηση επέβλεψε το Vaccine Confidence Project (VCP), ένα παγκόσμιο πρόγραμμα παρακολούθησης της διακύμανσης της εμπιστοσύνης στο εμβόλιο που χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και φαρμακευτικές ετιαρείες, καθώς και από την Business Partners to CONVINCE, μια αμερικανοβρετανική πρωτοβουλία με εν μέρει κυβερνητική χρηματοδότηση.

Όλοι όσοι απάντησαν, ανεξαρτήτως εθνικότητας, είπαν ότι θα ήταν λιγότερο πιθανό να δεχθούν το εμβόλιο κατά της Covid-19, αν το ζητούσαν οι εργοδότες.

Υπάρχουν ωστόσο περιφερειακές διαφορές στις απαντήσεις, πράγμα που υπογραμμίζει την πόλωση στις στάσεις σχετικά με το θέμα.

Σχεδόν το 90% αυτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση στην Κίνα είπαν πως δέχονται ένα εμβόλιο, όμως το αντίστοιχο ποσοστό στη Ρωσία ήταν κάτω από 55%. Στη Γαλλία, η αναλογία των θετικών απαντήσεων ήταν 58,89%, σε σύγκριση με 75,4% στις ΗΠΑ και 71,48% στη Βρετανία.

Τουλάχιστον 60%-70% του πληθυσμού πρέπει να έχει ανοσία για να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αυτοί που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση ήταν ηλικίας 18 ετών ή μεγαλύτεροι και προέρχονταν από 19 χώρες εκ των 35 που έχουν πληγεί χειρότερα από την πανδημία, αν υπολογισθούν τα κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι πιθανό να προκαλέσουν συζήτηση για το πώς θα ξεπερασθούν οι ανησυχίες του κοινού για την ασφάλεια, ιδιαίτερα στις δυτικές χώρες.

Ο Σκοτ Ράτζαν, συνεπικεφαλής της Business Partners to CONVINCE και λέκτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Πολιτικής Υγείας CUNY, δήλωσε πως τα δεδομένα δείχνουν μειωμένη εμπιστοσύνη του κοινού.

«Θα είναι τραγικό αναπτύξουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια και οι άνθρωποι να αρνηθούν να τα κάνουν», έγραψε σ’ ένα ηλεκτρονικό μήνυμα. «Είναι ανάγκη να καταβάλουμε σθεναρή και επίμονη προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε τους δισταγμούς για τα εμβόλια και να ανοικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στα οφέλη από τον εμβολιασμό για τα άτομα, τις οικογένειες και τις κοινότητες».

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play