Στο παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη η Ελλάδα αναφέρθηκε ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Yale Κωνσταντίνος Μεγίρ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά τη διάρκεια του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Μεγίρ τόνισε πως «η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολύ μεγάλα βήματα μπροστά και ξεφύγαμε κυριολεκτικά από το χείλος του γκρεμού και την καταστροφή», προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη είναι ανισόρροπη, ειδικά σε τομείς πολύ χαμηλής παραγωγικότητας. Επεσήμανε ότι «η παραγωγικότητα στην Ελλάδα δεν αυξάνεται μετά την κρίση και είναι χαμηλότερη από σχεδόν όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», γεγονός που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας. Οι τομείς του τουρισμού και της εστίασης είναι σημαντικοί, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μεγίρ, δεν αρκούν για την βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.
Ο καθηγητής υπογράμμισε πως οι συνθήκες για την ανάπτυξη των παραγωγικών τομέων πρέπει να εδράζονται σε τρεις άξονες: την υποστήριξη της βιομηχανίας, την εκπαίδευση και την αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης. Ειδικότερα, ανέφερε ότι «η εκπαίδευση στην Ελλάδα πάσχει σε όλα τα επίπεδα» και πως η τεχνική εκπαίδευση πρέπει να επανασταθεί προκειμένου να υποστηρίξει την παραγωγική διαδικασία.
Αναφερόμενος στη σύνδεση της αγοράς εργασίας με το εκπαιδευτικό σύστημα, ο κ. Μεγίρ υπογράμμισε τη σημασία της τεχνικής παιδείας και της διασύνδεσης των πανεπιστημίων με τη βιομηχανία, προκειμένου να δημιουργηθούν κέντρα αριστείας και να προαχθεί η καινοτομία.
Σχετικά με την βιωσιμότητα του σημερινού οικονομικού μοντέλου της Ελλάδας, ο καθηγητής τόνισε ότι «σίγουρα δεν αρκεί για να εξυπηρετήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας», ενώ προειδοποίησε ότι η συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω οικονομική πίεση και φυγή των νέων στο εξωτερικό.
Τέλος, ο κ. Μεγίρ σημείωσε την ανάγκη για ριζικές πολιτικές τομές και αναφέρθηκε σε παραδείγματα ιστορικών ηγετών, όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ, που έλαβαν το ρίσκο να προχωρήσουν σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη των χωρών τους.
Τη συνέντευξη μπορείτε να την παρακολουθήσετε και στον σύνδεσμο https://youtu.be/CvtLd6jiw-8
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ