Οι προτεραιότητες των Βρυξελλών: Μπορεί η ΕΕ να γίνει ισχυρή χωρίς κοινωνική και οικονομική ασφάλεια;

Οι προτεραιότητες των Βρυξελλών: Μπορεί η ΕΕ να γίνει ισχυρή χωρίς κοινωνική και οικονομική ασφάλεια;

Η ανάλυση του κλίματος στην ΕΕ εστιάζει στις πραγματικές προτεραιότητες για οικονομική και κοινωνική ασφάλεια. Ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται σε μια ασυνήθιστη κινητικότητα για την αύξηση των αμυντικών δαπανών της ΕΕ, πολλοί προειδοποιούν ότι η αληθινή ασφάλεια ξεπερνά τις στρατιωτικές επενδύσεις. Η πραγματική ασφάλεια απαιτεί μια διευρυμένη αντίληψη που να περιλαμβάνει ισχυρές οικονομικές βάσεις, ανθεκτικές υποδομές, αξιόπιστα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες. Η Τζούντιθ Κέρτον-Ντάρλινγκ, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και γενική γραμματέας του IndustriALL European Union, σε ανάλυσή της στο Social Europe υποστηρίζει ότι η ικανότητα της Ευρώπης να προβάλλει γεωπολιτική ισχύ εξαρτάται από την εσωτερική ενότητα, την οικονομική ασφάλεια και την κοινωνική σταθερότητα.

Για να επιτευχθεί αυτή η στόχευση, απαιτούνται φιλόδοξες επενδύσεις που θα ξεπερνούν τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς και θα εστιάζουν σε κρίσιμους κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και ψηφιακούς στόχους της Ευρώπης. Η Κέρτον-Ντάρλινγκ επισημαίνει ότι οι πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των διαρκών κρίσεων δεν ανταποκρίνονται στις επείγουσες ανάγκες. Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, σε συνδυασμό με την περικοπή των δημόσιων υπηρεσιών και τη συρρίκνωση της προστασίας των εργαζομένων, ενδέχεται να οδηγήσει σε εσωτερικές κοινωνικές αναταραχές, τη στιγμή που η συνοχή είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Αντί να επαναξιολογήσουν τις προτεραιότητές τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχωρούν στην πρωτοβουλία Επανεξοπλισμός Ευρώπης, με προϋπολογισμό 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, και ενεργοποιούν την εθνική ρήτρα διαφυγής της ΕΕ, επιτρέποντας την εξαίρεση στρατιωτικών δαπανών από τους αναθεωρημένους δημοσιονομικούς κανόνες.

Η ίδια, ωστόσο, θεωρεί προκλητική τη χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών αποκλειστικά για αμυντικές δαπάνες, ενώ άλλες κρίσιμες βιομηχανίες παραμένουν παραμελημένες. Σε όλη την Ευρώπη, οι εργαζόμενοι στους βιομηχανικούς τομείς αγωνίζονται καθημερινά με σκληρές προκλήσεις όπως αναδιάρθρωση και κλείσιμο εργοστασίων, συνθήκες που επιδεινώνονται από την κρίση κόστους ζωής.

Η Κέρτον-Ντάρλινγκ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η συλλογική δύναμη της Ευρώπης εξαρτάται από την ενότητα και την κοινωνική σταθερότητα. Αυτό απαιτεί μια ολοκληρωμένη βιομηχανική πολιτική που θα ενισχύσει τη ζήτηση και θα διασφαλίσει οικονομικά προσιτή και καθαρή ενέργεια. Το Clean Industrial Deal τονίζει τη σημασία των κοινωνικών προϋποθέσεων για την εξασφάλιση ποιοτικής απασχόλησης και μετρήσιμων αποτελεσμάτων στις δημόσιες επενδύσεις. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την υποστήριξη της βιομηχανίας και την προώθηση επενδύσεων σε καθαρές βιομηχανίες, αναδεικνύοντας την ανάγκη για τερματισμό της λιτότητας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play