Οι τελευταίες εξελίξεις στη διακαθετηριακή εμφύτευση αορτικής βαλβίδας, γνωστή και ως TAVI, παρουσιάστηκαν στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επεμβατικής Καρδιολογίας Cardioact 2024, το οποίο διεξάγεται στην Αθήνα. Η Α΄ Καρδιολογική Κλινική και το Ομώνυμο Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κλινικής & Πειραματικής Μελέτης Καρδιαγγειακού Συστήματος, διοργάνωσαν το συνέδριο αυτό.
Ο καθηγητής Καρδιολογίας Κώσταντίνος Τούτουζας δήλωσε στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» για τα πλεονεκτήματα των νέων τεχνολογιών σχετικά με την αντιμετώπιση της στένωσης αορτικής βαλβίδας, που είναι η πιο συχνή βαλβιδοπάθεια, ειδικά σε ηλικιωμένους. Η αορτική στένωση παρουσιάζεται όταν η κεντρική βαλβίδα αρχίζει και ασβεστώνεται, εμποδίζοντας την ομαλή ροή του αίματος. Όπως εξηγεί, πρόκειται για νόσο φθοράς που επηρεάζει την καρδιά μας.
Η μέθοδος TAVI έχει αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της αορτικής στένωσης. «Μέχρι πριν 10-15 χρόνια, η λύση ήταν χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς. Ωστόσο, τώρα έχουμε τη μέθοδο TAVI, μία ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που επιτρέπει την εισαγωγή μιας νέας βαλβίδας μέσω καθετήρα, χωρίς την ανάγκη ανοιχτής επέμβασης». Η μέθοδος μπορεί πλέον να εφαρμοστεί και σε πιο νεαρές ηλικίες, διευρύνοντας τις ενδείξεις της.
Η ανάγκη για τοποθέτηση βηματοδότη έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. «Πριν από 15 χρόνια, η ανάγκη για εμφύτευση βηματοδότη ήταν περίπου 25%, ενώ τώρα έχει πέσει στο 15-17%». Η TAVI έχει εξελιχθεί σε βασική θεραπευτική μέθοδο για τη στένωση αορτικής βαλβίδας με πάνω από 450.000 διακαθετηριακές εμφυτεύσεις παγκοσμίως. «Πριν από 10 χρόνια, στη χώρα μας γίνονταν περίπου 300-400 τέτοιες επεμβάσεις ετησίως, ενώ τώρα ο αριθμός έχει φτάσει περίπου τις 1500», τονίζει ο καθηγητής.