Οι θερμοκρασίες του νερού στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο την τελευταία δεκαετία καταγράφουν 400 χρόνια ρεκόρ

Οι θερμοκρασίες του νερού στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο την τελευταία δεκαετία καταγράφουν 400 χρόνια ρεκόρ

Οι θερμοκρασίες του νερού στην περιοχή του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου της Αυστραλίας κατά την τελευταία δεκαετία έχουν φτάσει τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία 400 χρόνια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.

Τα κοράλλια παρουσιάζουν ευαισθησία στο θερμικό στρες και οι περιόδοι αύξησης της θερμοκρασίας ενδέχεται να εντείνουν τον κίνδυνο μαζικής λεύκανσης και θνησιμότητας των κοραλλιών, πιθανώς λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Ήδη, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, έχει υποστεί αρκετές περιπτώσεις μαζικής λεύκανσης τα τελευταία χρόνια και η συχνότητα αυτών των φαινόμενων έχει αυξηθεί από τα πρώτα καταγεγραμμένα επεισόδια της δεκαετίας του 1980.

Κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας, οι επιστήμονες ανασυνέθεσαν δεδομένα θερμοκρασίας επιφάνειας της θάλασσας από το 1618 έως το 1995, χρησιμοποιώντας δείγματα κοραλλιών από τη Θάλασσα των Κοραλλιών, στην οποία βρίσκεται ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος. Στο επόμενο βήμα, συνέδεσαν αυτά τα δεδομένα με καταγεγραμμένες θερμοκρασίες επιφάνειας της θάλασσας από το 1900 έως το 2024.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι θερμοκρασίες παρέμειναν σχεδόν σταθερές πριν από το 1900. Στη συνέχεια, από το 1960 έως το 2024, ανακάλυψαν μια μέση ετήσια αύξηση της θερμοκρασίας από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο κατά 0,12 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία. Οι μέσες θερμοκρασίες επιφάνειας της θάλασσας για τους μήνες Ιανουάριο και Μάρτιο, κατά τα έτη μαζικής λεύκανσης των κοραλλιών (2016, 2017, 2020, 2022 και 2024), ήταν σημαντικά υψηλότερες από οποιοδήποτε έτος της ανακατασκευής πριν από το 1900, κατατάσσοντας αυτά τα πέντε χρόνια μεταξύ των έξι πιο θερμών που έχει ζήσει η περιοχή τα τελευταία τέσσερα αιώνες. Σύμφωνα με περαιτέρω μοντελοποίηση, αυτός ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας από το 1900 φαίνεται να συνδέεται με ανθρώπινες δραστηριότητες.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες αβεβαιότητες στα δεδομένα θερμοκρασίας λόγω του γεγονότος ότι οι χημικές αναλογίες στα κοράλλια που διατίθενται για τη μοντελοποίηση επηρεάζονται και από άλλες παράμετροι. Ωστόσο, αυτές οι αβεβαιότητες μπορεί να μειωθούν με πρόσθετη δειγματοληψία πυρήνων κοραλλιών από την περιοχή.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading