Καθυστέρηση και έλλειψη προόδου στη σύνοδο COP16 του ΟΗΕ σχετικά με τη βιοποικιλότητα και τους στόχους του 2030. Μικρά και δειλά ήταν τα βήματα προόδου στη φετινή σύνοδο του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα – COP16, σύμφωνα με κορυφαίους επιστήμονες που συμμετείχαν. Η σύνοδος, που μόλις ολοκληρώθηκε στο Κάλι της Κολομβίας, δεν κατάφερε να καταλήξει σε ένα λεπτομερές σχέδιο με μετρήσιμους στόχους. Απογοητευμένοι δηλώνουν επικεφαλής περιβαλλοντικών οργανώσεων όπως η WWF. Η COP16 φέτος λειτουργεί και ως προπομπός της μεγάλης συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα, COP29, που ξεκινά στις 11 Νοεμβρίου στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
Η προστασία της βιοποικιλότητας δεν αφορά μόνο τη διάσωση της χλωρίδας και της πανίδας που απειλείται από φαινόμενα όπως η αστικοποίηση, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή. Οι 196 χώρες που συμμετείχαν έπρεπε να υπογράψουν ένα κοινό δεσμευτικό κείμενο για την παρακολούθηση των στόχων της δεκαετίας για τη διατήρηση και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας. Ωστόσο, παραμένει αδιευκρίνιστος ο τρόπος με τον οποίο θα παρακολουθείται η πρόοδος προς την επίτευξή τους.
Διεθνούς φήμης επιστήμονες, όπως η 90άχρονη πρωτευοντολόγος Τζέιν Γκούντολ, εξέπεμψαν σήμα κινδύνου, τονίζοντας ότι το μέλλον είναι οριστικά καταδικασμένο αν δεν υπάρξει αντιμετώπιση της απώλειας της βιοποικιλότητας. Κάλεσε τους πολίτες να αναλάβουν δράση, επισημαίνοντας ότι η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στις μεγάλες εταιρείες.
Ένα από τα θετικά βήματα ήταν η συμφωνία που επιτεύχθηκε, ώστε οι μεγάλες εταιρείες που αποκομίζουν κέρδη από εμπορικές πατέντες να συνεισφέρουν το 1% των εσόδων τους σε ένα κοινό ταμείο για την προστασία της βιοποικιλότητας. Είναι μια μόρφωση που προϋποθέτει ότι οι χώρες θα την εντάξουν στο εθνικό τους δίκαιο.