Στόχος μας είναι ένα συμπεριληπτικό σχολείο στο οποίο συμμετέχουν ισότιμα όλοι οι μαθητές, είπε ο Αλέξανδρος Κοπτσης – 14.500 νέοι μαθητές πρόσφυγες τη φετινή σχολική χρονιά
Περί τους 14.500 μαθητές πρόσφυγες έχουν ενταχθεί επιτυχώς φέτος στην εκπαιδευτική διαδικασία, μέσω των δομών που λειτουργούν από το Υπουργείο Παιδείας.
Ειδικότερα, πρόκειται για 1.500 παιδιά που φοιτούν στις Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) οι οποίες λειτουργούν εντός των κέντρων φιλοξενίας, 5.000 που μετά από διετή φοίτηση στις ΔΕΥΠ έχουν ενταχθεί στις τάξεις υποδοχής και 8.000 που έχουν ενσωματωθεί πλήρως στις τάξεις των σχολείων.
Τις παραπάνω πληροφορίες έφερε στο φως ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας,Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρος Κόπτσης, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις», η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το ΥΠΑΙΘ, με θέμα: «Εκπαίδευση Προσφύγων: Προκλήσεις και Προοπτικές».
«Θέλουμε να δώσουμε μία διαφορετική διάσταση στο θέμα εκπαίδευσης των προσφύγων και στόχος μας είναι ένα συμπεριληπτικό σχολείο στο οποίο συμμετέχουν ισότιμα όλοι οι μαθητές, τόσο γνωσιακά, όσο και σε επίπεδο κοινωνικής και ψυχοσυναισθηματικής ένταξης», ανέφερε ο κ. Κόπτσης.
«Προσπαθούμε να εντάξουμε τα παιδιά αυτά, να μην υπολείπεται κανείς στην εκπαιδευτική διαδικασία», συμπλήρωσε, εξηγώντας πως για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το Υπουργείο Παιδείας, προχωρά σε στοχευμένη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που εργάζονται στην προσφυγική εκπαίδευση, ενώ «φέτος έγιναν πάνω από 1.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικά για την εκπαίδευση προσφύγων»
Αναφορικά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που φέρει η προσφυγική εκπαίδευση εξήγησε πως «είναι ένας μαθητικός πληθυσμός ασταθής, μετακινούμενος από τη μία περιοχή και δομή στην άλλη, διαφορετικές εθνικότητες, με διαφορετικό πολιτισμό, γλώσσα». Όπως διευκρίνισε, φέτος οι μαθητές πρόσφυγες είναι λίγο περισσότεροι από πέρυσι, παρότι ένα μεγάλο ποσοστό του περσινού μαθητικού πληθυσμού έχει φύγει από τη χώρα, δηλαδή έχουν ενταχθεί νέοι μαθητές στις τάξεις και δομές.
Σημειώνεται πως στα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας φοιτούν περί τους 900 μαθητές πρόσφυγες, σε τάξεις υποδοχής 1800, στις ΔΥΕΠ 600 μαθητές.
Μάλιστα, στις ΔΥΕΠ, για την αντιμετώπιση των νέων αναγκών λόγω της πανδημίας αναβαθμίστηκαν τα δίκτυα και δόθηκαν γύρω στα 1000 tablets και ηλεκτρονικές συσκευές στους μαθητές- πρόσφυγες.
Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη:Έκθεση με φωτογραφίες 131 εφήβων (pics)
- Ο Ντόναλντ Τραμπ ιδρύει συμβούλιο αξιολόγησης της FEMA
- Η μητέρα του Τζεφ Μπάκλεϊ απορρίπτει την πρόταση του Μπραντ Πιτ για ταινία στη ζωή του μουσικού
- Τα κοπλιμέντα που ενισχύουν τις σχέσεις και αναδεικνύουν την εκτίμηση
- Τέμπη: Μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις για δικαιοσύνη και αλήθεια
- Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ απαντά με σθένος στις επικρίσεις για την εικόνα της