Ολιστική προσέγγιση της κολπικής μαρμαρυγής: Μια σοβαρή νόσος και όχι απλώς αρρυθμία

Ολιστική προσέγγιση της κολπικής μαρμαρυγής: Μια σοβαρή νόσος και όχι απλώς αρρυθμία

Ανακαλύψτε τις σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης της κολπικής μαρμαρυγής και την σπουδαιότητά της για την καρδιακή υγεία. Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής, καρδιολόγος και επεμβατικός ηλεκτροφυσιολόγος, διευθύνει το Πρότυπο Κέντρο Καρδιάς και Αγγείων στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη, αναλύει τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η κολπική μαρμαρυγή, καθώς και τις ραγδαίες εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη για την αντιμετώπισή της.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ο πιο συχνός τύπος αρρυθμίας της καρδιάς και μπορεί να προκαλέσει υψηλό κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και σοβαρού εγκεφαλικού. Συχνά, οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται τα συμπτώματα, γεγονός που την καθιστά επικίνδυνη. Είναι καθοριστικό να μην αμελούμε σημεία όπως η εύκολη κόπωση και να αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

Σύμφωνα με στατιστικά, οι 8 στους 10 Έλληνες ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή χρειάζονται αντιπηκτικά φάρμακα για την αποφυγή εγκεφαλικού. Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση των ασθενών, ενώ οι σύγχρονες επεμβατικές τεχνικές παρέχουν ελπίδα για ίαση.

Η κατάλυση, μία ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που χρησιμοποιεί θερμότητα ή κρυοπηξία για την αποκατάσταση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού, έχει δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών διακρίνεται για την εμπειρία του στις επεμβάσεις κρυοπηξίας και είναι κέντρο εκπαίδευσης για ηλεκτροφυσιολόγους από όλη την Ευρώπη.

Σημαντική είναι και η πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς η σύγκλειση του αριστερού ωτίου αποδεικνύεται εξίσου αποτελεσματική με τα αντιπηκτικά φάρμακα χωρίς τους κινδύνους αιμορραγιών.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play