Η Πολωνία ολοκλήρωσε την αναβάθμιση του ηλεκτρονικού φράκτη στα σύνορα με τη Λευκορωσία για την ενίσχυση της ασφάλειας. Η Πολωνία ανακοίνωσε την ολοκλήρωση μίας σημαντικής αναβάθμισης του ηλεκτρονικού φράκτη μήκους 206 χιλιομέτρων στα σύνορα με τη Λευκορωσία, μια γραμμή που έχει εξελιχθεί σε εστία μεταναστευτικών πιέσεων και υβριδικών απειλών, λόγω της πολιτικής εργαλειοποίησης της μετανάστευσης. Το έργο, συνολικού κόστους 31 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, ενισχύει την ικανότητα των πολωνικών συνοριοφυλάκων να επιτηρούν αποτελεσματικά τη μεθόριο μέσω ενός εκτενούς δικτύου καμερών, αισθητήρων και συστημάτων ανίχνευσης.
Στο πλαίσιο της αναβάθμισης, εγκαταστάθηκε δεύτερη σειρά καμερών που παρακολουθεί την εξωτερική πλευρά του φράκτη ύψους 5,5 μέτρων, ο οποίος είχε κατασκευαστεί το 2022. Παράλληλα, το τεχνικό οδικό δίκτυο που τρέχει κατά μήκος του φράκτη φωτίστηκε πλήρως, ενώ νέοι πυλώνες παρακολούθησης προστέθηκαν σε υδάτινα σημεία διέλευσης. Το σύστημα τώρα ενσωματώνει τεχνητή νοημοσύνη (AI), η οποία βοηθά στην κατηγοριοποίηση των συναγερμών από οπτικές ίνες ανίχνευσης κραδασμών, μειώνοντας τα ψευδώς θετικά σήματα και ενισχύοντας την ταχύτητα αντίδρασης.
Για πρώτη φορά, ηλεκτρονικός φράκτης εγκαταστάθηκε και σε δύο ποτάμια σύνορα στον νομό Ποντλασκίε, τον ποταμό Świsłocz και τον Istoczanka, όπου έχουν καταγραφεί επανειλημμένα παράνομες διελεύσεις. Το έργο αυτό, που αφορούσε 47 χιλιόμετρα ποτάμιου συνόρου, κόστισε πάνω από 85 εκατομμύρια ζλότι (περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) και περιλάμβανε την εγκατάσταση άνω των 500 πυλώνων και περισσότερων από 1.300 καμερών ικανών για ημερήσια και θερμική απεικόνιση.
Με την ολοκλήρωση αυτών των έργων, η ηλεκτρονική κάλυψη του συνόρου Πολωνίας–Λευκορωσίας είναι πλέον 100% εγγυημένη. Το δίκτυο επιτήρησης αποτελεί στρατηγική της Πολωνίας και της Ε.Ε. για την αποτροπή μεταναστευτικών ροών, οι οποίες θεωρούνται εργαλείο υβριδικού πολέμου από τη Μόσχα και το Μινσκ, με αρνητικές επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή σταθερότητα. Η Πολωνία, όπως και οι χώρες της Βαλτικής, αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις ασφαλείας στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, αξιοποιώντας τεχνολογία, υποδομές και ευρωπαϊκή συνεργασία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr