Oreshnik: Τι αποκαλύπτει για την στρατηγική της Ρωσίας και την ισχύ των βαλλιστικών πυραύλων

Oreshnik: Τι αποκαλύπτει για την στρατηγική της Ρωσίας και την ισχύ των βαλλιστικών πυραύλων

Ο πύραυλος Oreshnik, ένα νέο μέσο της Ρωσίας, αναδύει ερωτήματα σχετικά με τις στρατηγικές πυρηνικών επιθέσεων. Στις 21 Νοεμβρίου, ένα νέος ρωσικός πύραυλος που μετέφερε έξι κεφαλές χωρίς γόμωση χτύπησε το Ντνίπρο της Ουκρανίας. Σχεδιασμένος για πυρηνικά χτυπήματα, ο πύραυλος Oreshnik ήταν μια προειδοποίηση προς τη Δύση, όχι όμως κάποιο νέο υπερόπλο. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για ένα νέο είδος ανίκητου πυραύλου hypersonic, ο οποίος ξεπερνά κατά πολλές φορές την ταχύτητα του ήχου. Ωστόσο, Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια παλιά τεχνολογία που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM).

Ο πυραύλος μεσαίου βεληνεκούς Oreshnik, ή φουντουκιά στα ρωσικά, απελευθέρωσε πολλαπλές κεφαλές πάνω από το Ντνίπρο, ένα βασικό χαρακτηριστικό των ICBM. Σε βίντεο της επίθεσης, κάθε κεφαλή δείχνει να χωρίζεται σε μικρότερα φορτία που πέφτουν στο έδαφος με ταχύτητα μετεωρίτη. Μετά το χτύπημα, ο Πούτιν υποστήριξε ότι ο Oreshnik δεν μπορεί να αναχαιτιστεί επειδή είναι hypersonic, πλήττει δηλαδή τον στόχο με ταχύτητα άνω των Mach 5. Στην πραγματικότητα, όλοι οι βαλλιστικοί πύραυλοι αυτού του βεληνεκούς είναι hypersonic και θεωρητικά είναι δυνατό να καταρριφθούν με πυραύλους αεράμυνας όπως ο ισραηλινός Arrow 3 και ο αμερικανικός SM-3 Block 2A.

Ο Oreshnik δεν φαίνεται να αξιοποιεί καμία νέα τεχνολογία, ωστόσο η προσεκτική εξέταση των θραυσμάτων ίσως δώσει νέες πληροφορίες για τον σχεδιασμό των ρωσικών πυραύλων. Είναι μια σειρά από παλιές τεχνολογίες που έχουν συνδυαστεί με νέο τρόπο. Σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους, οι έξι κεφαλές του Oreshnik δεν περιείχαν καν εκρηκτικά και προκάλεσαν περιορισμένες ζημιές.

Οι ΗΠΑ είχαν κάποτε δρομολογήσει το πρόγραμμα Conventional Prompt Strike, ωστόσο το εγκατέλειψαν λόγω των κινδύνων που ενείχαν οι λανθασμένες εντυπώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Μόσχα είχε ενημερώσει προκαταβολικά την Ουάσιγκτον για το χτύπημα, παρουσιάζοντας τη στρατηγική του Πούτιν ως απάντηση σε ουκρανικές επιθέσεις.

Ο Σεργκέι Μάρκοφ, πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου, εμφάνισε τη χρήση του πυραύλου ως συμβολικό μήνυμα στη Δύση να κάνει πίσω. Ο πύραυλος Oreshnik τελικά αποκαλύπτει όχι μόνο έναν στρατηγικό σχεδιασμό, αλλά και την ψυχολογική διάσταση που συνοδεύει τετοιου είδους επιθέσεις.

Βίντεο:

Loading

Play