Η σύγκρουση Ορέσνικ και δυτικών αμυντικών συστημάτων προκαλεί ανησυχίες στην Ευρώπη. Ενώ οι δυτικοί αναλυτές παροτρύνουν τις ευρωπαϊκές χώρες να παρέχουν σύγχρονα όπλα στην Ουκρανία, αγνοώντας την απειλή των ρωσικών υπερηχητικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς Ορέσνικ, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, προτείνει μια καινοτόμο πρόκληση: Ρωσικά όπλα έναντι των δυτικών. Ο πρόεδρος Πούτιν προσκάλεσε τους δυτικούς ειδικούς να επιλέξουν μια τοποθεσία στην Ουκρανία για να εγκαταστήσουν το καλύτερο αμυντικό σύστημα.
Για ορισμένους ειδικούς της RAND, οι βαλλιστικοί πύραυλοι Ορέσνικ δεν θα πρέπει να επηρεάσουν τη βούληση των Ευρωπαίων στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Η αξιολόγησή τους αναφέρει ότι οι Ορέσνικ δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη σύγκρουση, επιμένοντας ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί.
Ο Πούτιν, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου, προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των δυτικών αναλυτών με μια απλή πρόταση: να δοκιμάσουν τα δυτικά αμυντικά συστήματα απέναντι στον Ορέσνικ. Όμως, σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή Αλεξέι Λεονκόφ, το αποτέλεσμα μιας τέτοιας δοκιμής φαίνεται να είναι προδιαγεγραμμένο, καθώς καμία από τις υπάρχουσες δυτικές πυραυλικές άμυνες δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τους Ορέσνικ.
Ακόμη και τα σύγχρονα συστήματα αεράμυνας όπως το THAAD και το Arrow 3 θεωρούνται ανεπαρκή απέναντι στους Ορέσνικ, ενώ ο Λεονκόφ τονίζει ότι και το Patriot απέτυχε να αναχαιτίσει προηγούμενους ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους. Οι ικανότητες του Ορέσνικ, που ελίσσεται με υπερηχητική ταχύτητα, καθιστούν δύσκολη την πρόβλεψη της τροχιάς του, εδραιώνοντας τη θέση του ως σημαντική απειλή για τη δυτική αεράμυνα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr