Ορισμένες συμπληρωματικές θεραπείες μπορούν να αναστείλουν τα αποτελέσματα της θεραπείας σε κάποιες μορφές καρκίνου

Ορισμένες συμπληρωματικές θεραπείες μπορούν να αναστείλουν τα αποτελέσματα της θεραπείας σε κάποιες μορφές καρκίνου

Οι καρκινοπαθείς θα πρέπει να ενημερώσουν τους γιατρούς τους αν λαμβάνουν προϊόντα βοτάνων γιατί ορισμένα από τα συστατικά τους μπορούν να αναστείλουν τα αποτελέσματα της θεραπείας, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έγιναν σε συνέδριο για τον καρκίνο, τα οποία επικαλείται στην ιστοσελίδα του σήμερα το BBC.

Tα χάπια που περιέχουν σκόρδο, πιπερόριζα (τζίντζερ) και τζίνγκο, για παράδειγμα, μπορούν να καθυστερήσουν την επούλωση των πληγών σε δερματικές μεταστάσεις του καρκίνου του μαστού.

Η χειρουργός Μαρία Χοάο Καρντόζο υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι θεραπείες με βότανα ή οι σχετικές κρέμες είναι αποτελεσματικές.

Και σε περίπτωση που υπάρχουν αμφιβολίες, προτείνει η ίδια, καλύτερα να μην χρησιμοποιούνται.

“Οι γιατροί θα πρέπει να ρωτούν συχνότερα τους ασθενείς τους τί άλλο λαμβάνουν, όταν υποβάλλονται σε θεραπεία για τον καρκίνο”, συμβουλεύει η δρ Καρντόζο, η οποία είναι επικεφαλής των χειρουργών μαστού στο Κέντρο για τον Καρκίνο Champalimaud, που βρίσκεται στην Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

Σύμφωνα με την ίδια, είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι ασθενείς να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους προτού δοκιμάσουν συμπληρωματικές θεραπείες για τον καρκίνο με δερματικές μεταστάσεις.

Αυτό συμβαίνει σε μία στις πέντε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και λιγότερο σε άλλες μορφές καρκίνου.

Υπάρχει κίνδυνος πολλά προϊόντα να παρεμβαίνουν στην ορμονοθεραπεία ή στην χημειοθεραπεία και συγκεκριμένα κάποια να παρατείνουν τη διαδικασία πήξης του αίματος με αποτέλεσμα κάποιες πληγές να καθυστερούν να επουλωθούν ή να αφήνουν σημάδια.

Η χειρουργός επισημαίνει στο BBC κάποια προϊόντα βοτάνων που επιβραδύνουν τον μηχανισμό πήξης του αίματος: εκχύλισμα νεροϊτιάς (ή chiretta), σκόρδο, τζίνγκο, τζίνσενγκ, κουρκουμάς, αγριοκαστανιά, κράταιγος, πύρεθρο.

Η Καρντόζο εξηγεί ότι δεν είναι παράλογο οι καρκινοπαθείς και οι φροντιστές τους να αναζητούν συμπληρωματικές ή εναλλακτικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν. Αλλά τονίζει ότι ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι “μπορεί να καταλήξει να κάνει μεγαλύτερο κακό παρά καλό”.

“Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο υψηλότερος στόχος στην Ιατρική είναι: μην κάνεις κακό”, τονίζει η ίδια.

©Πηγή: amna.gr

Loading