ΠΗΓΗ: ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ / Από την Μαρία Κρύου
Με 23 ερμηνευτές και 12 μουσικούς ζωντανά, 135 κοστούμια, αμέτρητες αλλαγές σκηνών, 70 τετραγωνικά οθόνη ολογραφικής προβολής, 96 τετραγωνικά LED οθόνη και εντυπωσιακές ολογραμματικές προβολές videos ανεβαίνει στη σκηνή του Παλλάς (από τις 28/2) η mega παραγωγή του Ιδρύματος Ωνάση και των Θεατρικών Σκηνών, «Moby Dick». Είναι «ένα φιλοσοφικό μιούζικαλ, ή απλό μιούζικαλ, ή μουσικοθεατρική παράσταση; Κι εμείς ακόμα ψάχνουμε να βρούμε το είδος στο οποίο ανήκει αυτό το έργο» είπε ο Γιάννης Κακλέας, στη συνέντευξη τύπου, ο σκηνοθέτης που επέλεξε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου να δώσει σκηνική υπόσταση στο μουσικό έργο του, εμπνευσμένο από το μνημειώδες μυθιστόρημα του Χέρμαν Μέλβιλ «Moby Dick». Η πρώτη αίσθηση που πήραμε μας έκανε να αισθανθούμε πως δεν θα έχουμε ξανά δει ελληνική παραγωγή με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές.
Με τη μετάφραση του Θανάση Χριστοδούλου (εκδόσεις Gutenberg) δίπλα στην παρτιτούρα, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου βούτηξε σε βαθιά νερά και συνταξιδεύοντας με τον καπετάνιο Αχαάβ και το πλήρωμα του άρχισε να γράφει έμμετρα ομοιοκατάληκτα και μη, έμμετρα ελεύθερα και πρόζα μελοποιημένη, όπως και στίχο που συνυπάρχει με πρόζα…Έκανε τη πολυδιάστατη -και πολυσέλιδη- ιστορία του Χέρμαν Μέλβιλ “Moby Dick” μιούζικαλ και σύμφωνα με τις δηλώσεις του μαέστρου, Πάνου Βλάχου, που θα διευθύνει ζωντανά την ορχήστρα «την υπέροχη μουσική και τα τραγούδια του θα θέλετε να τα ακούτε ξανά και ξανά».
Το μεγάλο στοίχημα ωστόσο εξ αρχής ήταν το πώς μπορεί να πραγματωθεί η σκηνική μεταφορά αυτής της νέας μεγάλης δημιουργίας διατηρώντας τον επικό χαρακτήρα του κλασικού λογοτεχνικού έργου και ο από μηχανής θεός είναι ο Γιάννης Κακλέας. Έμπειρος, τολμηρός, χαρισματικός και πάνω απ’ όλα ανήσυχος ενορχήστρωσε σκηνοθετικά ένα σκηνικό άθλο. Μετά από 9 μήνες προπαραγωγή και 3 μήνες προβών ανεβαίνει η μεγαλειώδης παραγωγή, ένα λιμπρέτο 29.198 λέξεων, 430 ωρών προβών και 250 ωρών μουσικής διδασκαλίας.
Ο Γιάννης Κακλέας και ο Δημήτρης Παπαδημητίου φίλοι και συνεργάτες από παλιά, πρωτοσυναντήθηκαν θεατρικά στην «Αγγέλα» του Γιώργη Σεβαστίκογλου στα 90s, πάτησαν πάνω στους κοινούς κώδικες επικοινωνίας και όπως καταλάβαμε στη συνέντευξη τύπου, αντίστοιχοι κώδικες επικοινωνίας αναπτύχθηκαν ανάμεσα σε όλους τους συντελεστές για να πραγματωθεί η απαιτητική παραγωγή και να δημιουργηθούν «τα μυθικά σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη, τα επιβλητικά κοστούμια της Ηλένιας Δουλαδίρη, οι ευφάνταστες χορογραφίες της Αγγελικής Τρομπούκη, οι μοναδικοί φωτισμοί της Στέλλας Κάλτσου που συνοδεύονται από τα εντυπωσιακά και καινοφανή στο ελληνικό θέατρο ολογράμματα και 3D animation του Candyshop VFX (Ευάγγελου Κουλουκύθα) σε συνεργασία με τον Hashem Alshaer, Visual Effects Director της CandyshopVFX “ The Division”, και Art Direction video υλικών του Στάθη Αθανασίου που ξεπερνούν τα μέχρι τώρα γνωστά θεατρικά τεχνολογικά δεδομένα». Πρωταγωνιστούν οι Μπάμπης Βελισσάριος, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ορφέας Ζαφειρόπουλος, Ivan Svitailo, Αιμιλιανός Σταματάκης.
Η παράσταση διαρκεί 3 ώρες και σύμφωνα με τους συντελεστές μπορούν να την παρακολουθήσουν και παιδιά ηλικίας από 4 ετών. Για να είσαστε καλά ενημερωμένοι πριν κλείσετε εισιτήρια διαβάστε την πολύ ωραία συνέντευξη που έδωσε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου στο “α”. Θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα μας και στο έντυπο Αθηνόραμα που κυκλοφορεί την Πέμπτη 27/2.