Όταν η Ρωσία προσπάθησε να φωτίσει τη Σιβηρία με γιγάντια κάτοπτρα στο Διάστημα

Όταν η Ρωσία προσπάθησε να φωτίσει τη Σιβηρία με γιγάντια κάτοπτρα στο Διάστημα

Εξερεύνηση της φιλόδοξης ρωσικής αποστολής φωτισμού της Σιβηρίας με γιγάντια κάτοπτρα στο Διάστημα. Η ιδέα της χρήσης γιγάντιων καθρεπτών για την ανάκλαση του ηλιακού φωτός προκειμένου να φωτίσουν τη Σιβηρία κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χειμερινών μηνών θυμίζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο είναι μία από τις πιο παράξενες και φιλόδοξες αποστολές στην ιστορία του διαστήματος. Το σχέδιο, γνωστό ως Znamya (λάβαρο), υλοποιήθηκε το 1993, δύο χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν οι κοσμοναύτες του ρωσικού διαστημικού σταθμού Mir απελευθέρωσαν μια ανακλαστική μεμβράνη μήκους 20 μέτρων, που κατάφερε να δημιουργήσει μια φωτεινή κηλίδα 5 χιλιομέτρων πάνω στη Γη, με ταχύτητα 8 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο καθώς περνούσε πάνω από την Ελβετία, τη Γερμανία και την Πολωνία. Οι παρατηρητές ανέφεραν ότι είδαν μια περίεργη λάμψη στον ουρανό. Η μεμβράνη ωστόσο, δεν μπόρεσε να διατηρηθεί σε τροχιά και καταστράφηκε στην ατμόσφαιρα πάνω από τον Καναδά.

Η ιδέα του φωτισμού μέσω διαστημικών κατόπτρων δεν είναι καινούργια. Στην πραγματικότητα, χρονολογείται από το 1923, όταν ο γερμανός επιστήμονας Χέμαν Όμπερθ πρότεινε την εκτόξευση γιγάντιων καθρεπτών για να ελαφρύνει το χειμερινό τοπίο και να διευκολύνει τη ναυσιπλοΐα. Αυτή η φιλόδοξη προσπάθεια επαναλήφθηκε αρκετές φορές στην ιστορία, αλλά οι τεχνικές προκλήσεις και οι αντιδράσεις από την επιστημονική κοινότητα τελικά οδήγησαν στην κατάρρευση των σχεδίων.

Το πρόγραμμα Space Regatta, που προήλθε από την επιθυμία να ανακτήσουν οι ρωσικές αρχές την τεχνογνωσία στη διαστημική μηχανική, στόχευε να δημιουργήσει 36 γιγάντια κάτοπτρα που θα μπορούσαν να φωτίσουν μια περιοχή 90 χιλιομέτρων, 50 φορές πιο φωτεινή από την πανσέληνο. Παρά τις αρχικές επιτυχίες, τα επόμενα σχέδια, όπως το Znamya 2,5, αντιμετώπισαν προβλήματα και τελικά το πρόγραμμα εγκαταλείφθηκε.

Οι ανησυχίες των αστρονόμων και οι οικολογικές επιπτώσεις από τον τεχνητό φωτισμό αποτελούσαν επίσης σημαντικά εμπόδια για τη συνέχιση αυτών των φιλόδοξων προσπαθειών. Ο Σιρομιάτνικοφ, που είχε πρωτοστατήσει στο σχέδιο, δεν κατάφερε ποτέ να υλοποιήσει το Znamya 3, με τον ίδιο να αφήνει πίσω του ένα όραμα που δεν πραγματώθηκε ποτέ.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play