Νέα έρευνα αποκαλύπτει τις διαφορές στην εγκεφαλική δραστηριότητα παιδιών μεταξύ ανάγνωσης βιβλίων και χρόνου μπροστά στην οθόνη. Μέχρι σήμερα, οι οθόνες και οι νέες τεχνολογίες έχουν κεντρίσει την προσοχή των παιδιών, αλλά μια πρόσφατη μελέτη υπογραμμίζει την κεντρική σημασία της ανάγνωσης βιβλίων στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους. Η εγκεφαλική δραστηριότητα των παιδιών προσχολικής ηλικίας διαφέρει σημαντικά όταν τους διαβάζεται μια ιστορία από ένα βιβλίο. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Developmental Science, φέρνει στο φως τις διαφορές μεταξύ των δύο δραστηριοτήτων, αναδεικνύοντας την ανάγκη για περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα.
Η ομάδα νευροεπιστημόνων χρησιμοποίησε μια προηγμένη τεχνική νευροαπεικόνισης για να εξετάσει τις εγκεφαλικές αντιδράσεις 28 παιδιών ηλικίας 3 έως 6 ετών κατά τη διάρκεια δύο διαφορετικών μορφών εξιστόρησης. Η ζωντανή ανάγνωση βιβλίων ενεργοποιεί έντονα περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κοινωνική κατανόηση. Αντίθετα, ο χρόνος μπροστά στην οθόνη παρήγαγε μια πιο ισορροπημένη εγκεφαλική δραστηριότητα.
Η μελέτη έδειξε ότι η ανάγνωση βιβλίων είναι κρίσιμη για την υποστήριξη της γλωσσικής ανάπτυξης και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, ενώ οι ερευνητές προειδοποιούν για τους πιθανούς κινδύνους της υπερβολικής έκθεσης σε οθόνες, η οποία έχει συνδεθεί με καθυστερήσεις στη γλώσσα και αδύναμες εγκεφαλικές συνδέσεις που σχετίζονται με τον γραμματισμό.
Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την αξία της ζωντανής ανάγνωσης για την κοινωνική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών, προειδοποιώντας παράλληλα για τους περιορισμούς της ανώνυμης αφήγησης μέσω οθόνης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr