Ότομ Πελτιέ: «Χρειαζόμαστε τη Μητέρα Γη»

Ότομ Πελτιέ: «Χρειαζόμαστε τη Μητέρα Γη»

Υπάρχουν κάποια πράγματα στον Καναδά τα οποία δεν μπορεί να δεχτεί η Ότομ Πελτιέ, όπως το να μεγαλώνουν τα παιδιά χωρίς να έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό βρύσης.

Ή 70άρηδες να χρειάζεται καθημερινά να περπατάνε μεγάλες αποστάσεις για να εξασφαλίσουν πόσιμο νερό. Και ολόκληρες κοινότητες να μην μπορούν να πλυθούν χωρίς να διατρέχουν τον κίνδυνο να εκτεθούν σε καρκινογόνες ουσίες.

Η Ότομ έχει περάσει σχεδόν τη μισή της ζωή δίνοντας μάχη κατά αυτών των αδικιών. Και είναι μόλις 15 ετών.

Μέλος της αυτόχθονης φυλής του Καναδά Ανισινάαμπι, αγωνίζεται για πόσιμο νερό από τα 8 της χρόνια και έχει στόχο την προστασία των υδάτινων πόρων του πλανήτη.

“Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε τριτοκοσμικές συνθήκες στην ανεπτυγμένη χώρα μας. Είναι παρανοϊκό. Ο Καναδάς είναι πλούσιος. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν μέρη όπου το νερό δεν είναι πόσιμο”, λέει.

Σε όλη την επικράτεια του Καναδά, υπάρχουν 56 κοινότητες των Πρώτων Εθνών, όπως λέγονται, που ζουν με μακροχρόνιες κυβερνητικές οδηγίες ως προς τη χρήση νερού –εκ των οποίων η μεγαλύτερη σε διάρκεια ήταν περίπου 25 χρόνια. Ακόμα και με επάρκεια υδάτινων πόρων, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου οι παθογόνοι οργανισμοί στο νερό είναι ανθεκτικοί ακόμη και στο βράσιμο.

Άλλα παθογόνα, όπως τα τριαλοµεθάνια (THMs), τα οποία έχει αποδειχτεί ότι είναι καρκινογόνες ουσίες, είναι επικίνδυνα τοξικά ακόμη και αν δεν καταναλωθούν — μπορούν να απορροφηθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό μέσω του δέρματος καθιστώντας επικίνδυνο ακόμη και το ντους ή το πλύσιμο των χεριών.

Εξαιτίας της παρουσίας των παθογόνων αυτών, η κοινότητα αυτοχθόνων των Πρώτων Εθνών Αταουαπισκάτ, που βρίσκεται στο Βόρειο Οντάριο, κηρύχτηκε πρόσφατα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε ηλικία μόλις 14 ετών, η Ινδιάνα ακτιβίστρια αναγορεύτηκε σε επικεφαλής επίτροπος για το νερό από την Anishinabek Nation, ένα λόμπι που εκπροσωπεί 40 κοινότητες των Πρώτων Εθνών ανά το Οντάριο.

Παράλληλα, η Πελτιέ είναι υποψήφια για το Διεθνές Παιδικό Βραβείο Ειρήνης, το οποίο θεσπίστηκε το 2005 και απονέμεται κάθε χρόνο σε παιδιά που μάχονται για να βελτιώσουν τις ζωές άλλων παιδιών σε όλο τον κόσμο. Η φετινή απονομή θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου στην Ολλανδία.

ΠΗΓΕΣ: The Globe and Mail, CBSnews, cbc.ca, national post.com, The Chronicle Journal

 

©Πηγή: amna.gr

Loading