Ουκρανία: Χάνει πολύτιμα αποθέματα λιθίου – Σημαντικός αντίκτυπος στη Δύση

Ουκρανία: Χάνει πολύτιμα αποθέματα λιθίου – Σημαντικός αντίκτυπος στη Δύση

Η Ουκρανία χάνει κρίσιμα αποθέματα λιθίου, προκαλώντας ανησυχία για την ενεργειακή ασφάλεια της Δύσης. Η Ουκρανία, με σχεδόν 500.000 τόνους λιθίου, το οποίο αντιπροσωπεύει μέχρι και το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων, υφίσταται μια σημαντική οικονομική απώλεια. Το λίθιο είναι ένα απαραίτητο υλικό για την κατασκευή μπαταριών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα όπως smartphones, φορητούς υπολογιστές και ηλεκτρικά οχήματα. Δυστυχώς, δύο από τα σημαντικά κοιτάσματα της χώρας έχουν περάσει πλέον υπό τον ρωσικό έλεγχο, σύμφωνα με αφιέρωμα από ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Δύο από αυτά τα κοιτάσματα βρίσκονται πλέον υπό ρωσικό έλεγχο, όπως αναφέρει αφιέρωμα ουκρανικού μέσου και άλλες πηγές. Οι κοιτάσματα Shevchenko και Krutaya Balka, που βρίσκονται στις περιοχές του Ντόνετσκ και της Ζαπορίζια αντίστοιχα, είναι τώρα κρίσιμα περιουσιακά στοιχεία για τη Ρωσία. Αντίθετα, τα κοιτάσματα Polokhovskoye και Dobra παραμένουν υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας.

Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι σοβαρές, καθώς η European Lithium Ltd, μια αυστραλιανή εταιρεία, είχε επενδύσει σημαντικά στην εξαγορά των κοιτασμάτων της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Ecological Futures Group, Ροντ Σουνόβερ, τα αποθέματα λιθίου της Ουκρανίας αποτελούν στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο για τη Δύση.

Οι τιμές του λιθίου κυμαίνονται από 8.184 έως 12.276 δολάρια ανά τόνο, ανάλογα με την περιεκτικότητα και τη δυναμική της αγοράς. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η απώλεια αυτού του φυσικού πόρου θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για τις προσπάθειες της Ευρώπης να στραφεί προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει την ασφάλιση τοπικών προμηθευτών κρίσιμων πρώτων υλών όπως το λίθιο, με σκοπό να μειώσει την εξάρτησή της από ξένους προμηθευτές, ειδικά από την Κίνα. Αν και οι ρωσικές δυνάμεις κατέχουν ήδη σημαντικά κοιτάσματα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή θα μπορούσε να προσφέρει ευκαιρίες στην Ουκρανία για να εκμεταλλευτεί αυτά τα αποθέματα στο μέλλον.

Εν κατακλείδι, η Ουκρανία διατηρεί ένα στρατηγικό πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά λιθίου, και η διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή είναι κρίσιμη για την επαναφορά αυτής της οικονομικής δυνατότητας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play