Αναλύουμε τις τρεις αλληλένδετες προκλήσεις για τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, τη Γάζα και το Ιράν. Η πολιτική προσέγγιση του Ντόναλντ Τραμπ για την Pax Americana, η οποία υποστηρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να επιβάλουν τάξη στον κόσμο μέσω της εξαναγκαστικής βίας, εισέρχεται σε μια κρίσιμη φάση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τη Γάζα και το Ιράν. Ο Στίβεν Γουίτκοφ, ως κεντρική φιγούρα στις διαπραγματεύσεις, έχει αναλάβει ένα δύσκολο έργο που ενδέχεται να κρίνει την πορεία των αμερικανικών εξωτερικών υποθέσεων. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ φαίνεται να έχει επιλέξει να διαχειριστεί τις τρεις συγκρούσεις ξεχωριστά, παρά τη σφοδρή αλληλεπίδρασή τους.
Ο πρώην διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, έχει δηλώσει ότι βρισκόμαστε σε μία από εκείνες τις κρίσιμες στιγμές των διεθνών σχέσεων που ίσως συμβαίνουν μόνο δύο φορές τον αιώνα, με τις δυνατότητες του μέλλοντος να είναι πολλές. Παρά τις διακριτές αιτίες και τις διαφορετικές δυναμικές των τριών συγκρούσεων, φαίνεται ότι γίνονται όλο και πιο αλληλένδετες, στοιχείο που επηρεάζει την αξιοπιστία των ΗΠΑ διεθνώς. Οι τρεις συγκρούσεις δένουν με έναν κοινό παρανομαστή, την προσωπικότητα του Στίβεν Γουίτκοφ, που ηγείται των συνομιλιών.
Ο Γουίτκοφ, αν και έχει την εμπιστοσύνη του Τραμπ, έρχεται αντιμέτωπος με την πρόκληση να ελιχθεί μέσα σε ένα περιβάλλον που έχει υποστεί σημαντικές περικοπές στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών. Οι διαπραγματευτές που χειρίζονται τα ζητήματα του Ιράν και του Ισραήλ διαθέτουν πείρα που ο Γουίτκοφ δεν έχει, γεγονός που περιορίζει την ικανότητά του να ανταγωνιστεί επαρκώς τους άλλους διπλωμάτες.
Καθώς οι εξελίξεις στις τρεις περιοχές προχωρούν, οι Ηνωμένες Πολιτείες διακινδυνεύουν να χάσουν την αξιοπιστία τους, ενώ η απόφαση του Τραμπ να συνδυάσει τις διαπραγματεύσεις ενδέχεται να αποδειχθεί περισσότερο επιβλαβής παρά επωφελής. Στις συζητήσεις σχετικά με το Ιράν, οι απαιτήσεις που αφορούν τα πυρηνικά προγράμματα παραμένουν ανεπαρκώς διερευνημένες, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχίες στους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.
Η σύγκρουση στη Γάζα παραμένει μια άλλη πολύπλοκη πτυχή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, με τον Νετανιάχου να επιμένει σε σκληρές θέσεις που δυσχεραίνουν τις διαπραγματεύσεις. Η αντίφαση αυτή έχει προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης, ειδικά με την αποτυχία της κυβέρνησης Τραμπ να ασκήσει πίεση για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι οι τρεις συγκρούσεις δεν είναι απλώς διακριτές, αλλά αλληλοεπηρεάζονται και καθορίζουν το μέλλον των διεθνών σχέσεων, καθώς και τη θέση των ΗΠΑ στον παγκόσμιο χάρτη.
Πηγή περιεχομένου: in.gr