Ουκρανία: Η αναγνώριση των προσαρτημένων περιοχών είναι προαπαιτούμενο για συνομιλίες, δηλώνει ο Λαβρόφ

Ουκρανία: Η αναγνώριση των προσαρτημένων περιοχών είναι προαπαιτούμενο για συνομιλίες, δηλώνει ο Λαβρόφ

Η Ρωσία απαιτεί την αναγνώριση των προσαρτημένων περιοχών από την Ουκρανία για την έναρξη διαπραγματεύσεων. Η Ρωσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, επισημαίνοντας όμως ότι η αναγνώριση των ρωσικών διεκδικήσεων σε πέντε ουκρανικές περιοχές, περιλαμβανομένης της Κριμαίας, είναι καθοριστική για την επίλυση της σύγκρουσης. Από την αρχή της στρατιωτικής της επιχείρησης στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία έχει καταλάβει σημαντικά τμήματα τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας, τις οποίες διεκδικεί ως δικές της, επιπλέον της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε το 2014.

Η Ουκρανία έχει καταγγείλει τις εν λόγω προσαρτήσεις ως παράνομες και δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν θα τις αναγνωρίσει ποτέ, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η αποδοχή των ρωσικών απαιτήσεων μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνα προηγούμενα για μελλοντικές επιθετικές ενέργειες.

Η ρωσική πλευρά έχει επανειλημμένα δηλώσει την ετοιμότητά της να αρχίσει διαπραγματεύσεις χωρίς προαπαιτούμενα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Ωστόσο, η Μόσχα περιμένει ένα σαφές σήμα προθυμίας από την Ουκρανία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Ουκρανός ηγέτης, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι έτοιμος να παραχωρήσει την Κριμαία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας εκεχειρίας.

Ο Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη βραζιλιάνικη εφημερίδα O Globo, δήλωσε ότι η διεθνής αναγνώριση της κυριαρχίας της Ρωσίας σε όλες τις προσαρτημένες περιοχές είναι επιβεβλημένη. Ο Ζελένσκι, σε προηγούμενη συνάντησή του με τον Τραμπ στη Ρώμη, ανέφερε ότι το Κίεβο θα είναι έτοιμο να συνομιλήσει με τη Μόσχα μόλις εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός.

Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι οι ενέργειες θα πρέπει να προέρχονται από το Κίεβο, προσθέτοντας ότι προς το παρόν δεν παρατηρούνται ενέργειες που να καταδεικνύουν τη βούληση για διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει στρατιωτική βοήθεια στη Βόρεια Κορέα, εφόσον κριθεί αναγκαίο, κατόπιν των ευχαριστιών του Πούτιν προς την Πιονγκγιάνγκ για την αποστολή στρατευμάτων στη ρωσική πλευρά.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play