Αναλύουμε τις πρόσφατες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και την ακαμψία του Πούτιν. Οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο κατέρρευσαν, αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα της κατάστασης. Πηγές υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ παρουσίασε μια ειρηνευτική πρόταση, στην οποία η Ουκρανία θα αναγνώριζε de jure τη ρωσική κατοχή της Κριμαίας. Αυτό το αίτημα, που δεν έχει εκπληρωθεί από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, απορρίπτεται σθεναρά από το Κίεβο. Οι Ουκρανοί έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι, παρά τις αλλαγές στην κατάσταση επί του εδάφους, δεν σκοπεύουν να αποδεχθούν καμία αλλαγή στα σύνορά τους.
Η επίσημη αναγνώριση της κατοχής διαφέρει ριζικά από την αναγνώριση της πραγματικής κατάστασης. Οι λόγοι που επικαλούνται οι Ουκρανοί αξιωματούχοι είναι νομικοί και αντικειμενικοί. Μια τέτοια αναγνώριση απαιτεί μια περίπλοκη νομική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στο ουκρανικό Σύνταγμα, γεγονός που καμία ηγεσία δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει. Παρά την αποδοχή από την κοινή γνώμη της Ουκρανίας της απώλειας εδαφών, η αναγνώριση της κατοχής θα ισοδυναμούσε με προδοσία προς τις επόμενες γενιές.
Ο πόλεμος, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, δεν δείχνει κανένα σημάδι να τελειώνει, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να επιδιώκει την αποδυνάμωση της κρατικής οντότητας της Ουκρανίας. Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη στη Δύση ότι εάν ο Πούτιν αποκτήσει κάποιο έδαφος, αυτό θα τον ικανοποιήσει και θα σταματήσει τον πόλεμο. Αντιθέτως, οι παραχωρήσεις προς τον Πούτιν τείνουν να εντείνουν την επιθυμία του για περισσότερα εδάφη.
Ακόμα κι αν οι Ουκρανοί αξιωματούχοι επιθυμούσαν διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία, η άρνηση να αναγνωριστεί η κατοχή της Κριμαίας οδήγησε στην απόσυρση των αμερικανικών συμμετοχών. Παρά την απουσία ουσιαστικής προόδου, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με την ελπίδα ότι μια συμφωνία εκεχειρίας μπορεί να επιτευχθεί στο μέλλον, κυρίως λόγω της ανάγκης της Ρωσίας για αναδιοργάνωση στο πεδίο της μάχης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr