Η Γαλλία και η Βρετανία προτείνουν αεροπορική υποστήριξη στην Ουκρανία, με 30.000 στρατιώτες για την αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας. Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμα συνεδριάσει επίσημα ούτε έχει εκφράσει μια κοινή γραμμή για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να συμφωνούν στην ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών και της προτεραιοποίησης της ασφάλειας. Η τελευταία άτυπη σύσκεψη στο Παρίσι επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη για συνεργασία και στρατηγική υποστήριξη στην Ουκρανία.
Εμανουέλ Μακρόν και Κιρ Στάρμερ προετοιμάζονται για την επίσκεψή τους στην Ουάσιγκτον, με δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι φέρουν μια συγκεκριμένη πρόταση για να υποβάλουν στον Ντόναλντ Τραμπ, σε αντάλλαγμα για τη συνέχιση της αμερικανικής στήριξης. Μετά τις πρόσφατες απογοητεύσεις από την αμερικανική ηγεσία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν μήπως η επόμενη κίνηση των ΗΠΑ είναι η απαίτηση της Ουκρανίας να υπογράψει συμφωνία ειρηνικής επίλυσης με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το σχέδιο Μακρόν και Στάρμερ περιλαμβάνει την ανάπτυξη δυτικών δυνάμεων στην Ουκρανία για την εφαρμογή μιας μελλοντικής συμφωνίας κατάπαυσης πυρός και την αποτροπή πιθανής ρωσικής επίθεσης. Οι αεροπορικές δυνάμεις θα διαδραματίσουν κύριο ρόλο, τομέας όπου η Δύση υπερτερεί σε σχέση με τη Ρωσία. Ο προτεινόμενος σχηματισμός θα περιλαμβάνει περίπου 30.000 στρατιώτες, επικεντρωμένους στην αεροπορική και ναυτική άμυνα, με σκοπό την προστασία στρατηγικών τοποθεσιών στην Ουκρανία.
Ο βρετανός πρωθυπουργός είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που έχει εκφράσει προθυμία να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, ζητώντας παράλληλα αμερικανικές εγγυήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι το Λονδίνο δεν έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα, καθώς απαιτούνται περικοπές σε ευαίσθητους τομείς της οικονομίας.
Ο Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκει να εξασφαλίσει έναν ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη, την ώρα που οι προοπτικές για μια ειρηνική λύση στην Ουκρανία παραμένουν θολές.
Πηγή περιεχομένου: in.gr