Συνομιλίες για την ειρηνική επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία, εφόσον πρωτοστατήσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Η Ρωσία είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, εφόσον αυτές ξεκινήσουν από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά τυχόν συνομιλίες θα πρέπει να βασίζονται στις πραγματικότητες των ρωσικών προωθήσεων. Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα (14/11) ο πρεσβευτής της Μόσχας στην έδρα του ΟΗΕ, στη Γενεύη.
Ο Τραμπ έχει ασκήσει κριτική στην κλίμακα της δυτικής βοήθειας προς το Κίεβο και έχει υποσχεθεί να τελειώσει γρήγορα τον πόλεμο, χωρίς να διευκρινίζει τον τρόπο. Η νίκη του στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου έχει προκαλέσει ανησυχία στο Κίεβο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχετικά με την δέσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ουκρανία στο μέλλον.
Ο Γκενάντι Γκαμπλόφ, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, επεσήμανε ότι αν ο Τραμπ αναλάβει πρωτοβουλίες για την πολιτική διαδικασία, αυτό θα ήταν θετικό. Σημείωσε όμως ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση πρέπει να στηρίζεται σε «πραγματικότητες επί του εδάφους», καθώς η Ουκρανία βρίσκεται σε κατάσταση άμυνας εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει καθορίσει ότι η ειρήνη δεν μπορεί να εγκαθιδρυθεί μέχρι να εκδιωχθούν όλες οι ρωσικές δυνάμεις και τα κατεχόμενα εδάφη να επιστρέψουν, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οποιαδήποτε παραχώρηση προς τη Ρωσία θα είναι απαράδεκτη για την Ουκρανία και επικίνδυνη για την Ευρώπη.
Ο Γκαμπλόφ χαρακτήρισε την εκλογή του Τραμπ ως μια νέα ευκαιρία για διάλογο, αλλά προειδοποίησε ότι μια ευρύτερη επαναξιολόγηση των σχέσεων δεν είναι πιθανή. Ανεξάρτητα από τις εγχώριες πολιτικές μετατοπίσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν σταθερά να περιορίσουν τη Μόσχα, με την αλλαγή διοίκησης να μην αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά αυτή τη τάση.