Η αποδοχή ναρκών κατά προσωπικού από την Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο τη Σύμβαση της Οτάβας, καταγγέλλουν οι χώρες που την έχουν υπογράψει. Η παράδοση ναρκών κατά προσωπικού στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ αποτελεί πρωτοφανή πρόκληση για τη Σύμβαση της Οτάβας, η οποία απαγορεύει αυτού του είδους τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, προειδοποίησαν οι χώρες που την έχουν υπογράψει. Στη διάρκεια των 25 ετών που πέρασαν από τότε που τέθηκε σε ισχύ η Σύμβαση, αυτή η ιστορική συμφωνία ανθρωπιστικού αφοπλισμού δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ μια τόσο μεγάλη πρόκληση. Στη Σιέμ Ρεάπ της Καμπότζης διεξάγεται από τη Δευτέρα η 5η Διάσκεψη της Σύμβαση της Οτάβας, η οποία πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια και εξετάζει την πρόοδο της σύμβασης αυτής, η οποία απαγορεύει την απόκτηση, την παραγωγή, την αποθήκευση και τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού.
Τη Σύμβαση έχουν υπογράψει 164 χώρες και περιοχές, ανάμεσά τους η Ουκρανία, αλλά όχι η Ρωσία και οι ΗΠΑ. Η αποδοχή ενός απαγορευμένου όπλου αποτελεί άμεση παραβίαση της συνθήκης από ένα κράτος το οποίο την έχει υπογράψει.
Η Ουκρανία εξήγησε χθες Τρίτη ότι δεν μπορεί να τηρήσει τη δέσμευσή της με βάση τη Συνθήκη της Οτάβας και να καταστρέψει τα αποθέματά της σε νάρκες κατά προσωπικού, που ανέρχονται σε σχεδόν 6 εκατομμύρια και τα οποία κληρονόμησε από τη σοβιετική εποχή, λόγω της ρωσικής εισβολής. Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδίδεται σε ενέργειες γενοκτονίας χρησιμοποιώντας νάρκες κατά προσωπικού στην Ουκρανία.
Η Διεθνής Εκστρατεία για την απαγόρευση των ναρκών (ICBL) ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι τουλάχιστον 5.757 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ήταν θύματα ναρκών και άλλων εκρηκτικών το περασμένο έτος, εκ των οποίων 1.983 σκοτώθηκαν. Η οργάνωση, που τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1997, επεσήμανε ότι τα περισσότερα θύματα εντοπίστηκαν στη Μιανμάρ, ενώ ακολούθησαν η Συρία, το Αφγανιστάν και η Ουκρανία.