Ουκρανία: Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιδιώκουν ρόλο στις διαπραγματεύσεις και τη μελλοντική ειρηνική εποχή

Ουκρανία: Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιδιώκουν ρόλο στις διαπραγματεύσεις και τη μελλοντική ειρηνική εποχή

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να εξασφαλίσουν ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία και την εποχή μετά τον πόλεμο. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να εντείνουν τις συζητήσεις σχετικά με την συμμετοχή τους σε πιθανές μελλοντικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Η επίκαιρη κατάσταση ενισχύει την ανάγκη δημιουργίας στρατιωτικού συνασπισμού, με στόχο την επιβολή μιας κατάπαυσης του πυρός. Οι χρόνιες δυσκολίες των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων απέναντι στον μαζικό ρωσικό στρατό υποδηλώνουν ότι το Κίεβο μπορεί να χρειαστεί να διαπραγματευθεί την κατάπαυση των εχθροπραξιών, πιθανότατα σε κοντινό χρονικό διάστημα.

Στη διαδικασία αυτή, οι Ευρωπαίοι, συμπεριλαμβανομένων των Βρετανών, θέλουν να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους, ώστε να μην αποκλειστούν από μία πιθανή συμφωνία που μπορεί να εκπονηθεί αποκλειστικά από τον Ντόναλντ Τραμπ. Αυτός έχει ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός και έχει προειδοποιήσει ότι η αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία πιθανόν να μειωθεί. Αν η Ευρώπη δεν έχει κάτι να προτείνει, οι διαπραγματεύσεις κινδυνεύουν να γίνουν χωρίς αυτήν, εξηγεί ο Elie Tenenbaum του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ifri).

Η Ευρώπη είναι διαιρεμένη ανάμεσα σε εκείνους που ανησυχούν για μία εκτεταμένη ένοπλη σύγκρουση και σε εκείνους που προτιμούν να διατηρήσουν σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, παρά τις επιφυλάξεις του, έχει συζητήσει την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Η στάση αυτή των Ευρωπαίων έχει κεντρίσει την προσοχή, δεδομένου ότι οι στρατηγικές εξελίξεις συνεχίζουν να επηρεάζονται από τις προθέσεις της Ρωσίας και τις διαπραγματεύσεις για την ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Η συζήτηση σχετικά με την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία και η διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στρατιωτικής παρουσίας είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, με πολλά ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα. Η πιθανή στρατιωτική συνεργασία θα πρέπει να γίνει με προσοχή, καθώς η Μόσχα αντιλαμβάνεται τέτοιες κινήσεις ως απειλή. Η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, αν επιθυμεί να έχει λόγο στην έκβαση αυτής της κρίσης.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play