Η Ρωσία επιθυμεί μια διαρκή ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία, αλλά οι διαπραγματεύσεις παραμένουν περίπλοκες. Η διοίκηση Τραμπ συνεχίζει να εκπέμπει θετικά μηνύματα σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία. Ωστόσο, η Ρωσία επιμένει ότι υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος για να επιτευχθεί μια συμφωνία. Οι επιθέσεις κλιμακώνονται και ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων αυξάνεται, καθώς η Ρωσία εντείνει τα χτυπήματα σε πολιτικούς στόχους.
Ο απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία, Στιβ Γουίτκοφ, δήλωσε πρόσφατα στο FOX News ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιθυμεί διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι δεν είναι εύκολο για τη Ρωσία να φτάσει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. «Δεν είναι εύκολο να συμφωνήσουμε σε βασικά στοιχεία μιας διευθέτησης», δήλωσε ο Λαβρόφ στην εφημερίδα Kοmmersant.
Παρά τις συνεχιζόμενες συνομιλίες της κυβέρνησης Τραμπ με υψηλόβαθμους αξιωματούχους από τη Ρωσία και την Ουκρανία, δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στην παύση των επιθέσεων, αν και και τα δύο μέρη είχαν συμφωνήσει να σταματήσουν τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές. Από τότε, αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση των συμφωνιών.
Ο Γουίτκοφ συναντήθηκε πρόσφατα με τον Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη για τρίτη φορά από την επιστροφή του Τραμπ στην προεδρία. Αυτή η συνάντηση, που διήρκεσε τέσσερις ώρες, φάνηκε να υποδεικνύει πρόοδο στις συνομιλίες για μια ειρηνική συμφωνία. Ωστόσο, το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει ότι είναι πολύ νωρίς για να περιμένουμε αποτελέσματα από την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον.
Ο Λαβρόφ τόνισε επίσης ότι η θέση της Μόσχας ήταν ξεκάθαρη από τον Πούτιν τον Ιούνιο του 2024, όταν ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να απαρνηθεί τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τις τέσσερις περιοχές που διεκδικεί η Ρωσία. «Μιλάμε για τα δικαιώματα των ανθρώπων που ζούνε σε αυτές τις περιοχές», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Η Μόσχα ελέγχει αυτή τη στιγμή λιγότερο από το 20% της Ουκρανίας, περιλαμβανομένης της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε το 2014, καθώς και περιοχών των Ζαπορίζια, Χερσώνα, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ. Τέλος, ο Λαβρόφ επαίνεσε τη λογική στάση του Αμερικανού προέδρου, υπογραμμίζοντας ότι η προηγούμενη στήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ υπήρξε μία από τις αιτίες του πολέμου.
Πηγή περιεχομένου: in.gr