Ανάλυση για τις νέες εξελίξεις στην Ουκρανία και τις αντιδράσεις των ευρωπαίων ηγετών στον Τραμπ. Οι ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι μέχρι πρότινος υποστήριζαν με σθένος τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, αντιμετωπίζουν τώρα μία σοβαρή πρόκληση εξαιτίας των δηλώσεων του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και του υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ. Ο Τραμπ έθεσε σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ δεν είναι επίκαιρη.
Η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στα σύνορα που είχε πριν το 2014, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ αναμένουν σημαντικές εδαφικές παραχωρήσεις από το Κίεβο. Ο Πούτιν φάνηκε πρόθυμος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας, συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας και συνεργασίας.
Ο Τραμπ ορίζει διαπραγματευτική ομάδα χωρίς την παρουσία του Κιθ Κέλογκ, ο οποίος είχε υποστηρίξει την αύξηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Οι φιλοπόλεμοι ηγέτες της Ευρώπης βρίσκονται σε δεινή θέση, καθώς δεν διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους για να συνεχίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα η πολιτική σταθερότητα της περιοχής να βρίσκεται σε αμφισβήτηση.
Αυτές οι εξελίξεις αναδεικνύουν την απώλεια αξιοπιστίας της Ευρώπης και την αναγκαιότητα επανασχεδιασμού της στρατηγικής της απέναντι σε Ρωσία και ΗΠΑ. Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την επιτυχία των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία, αλλά υπάρχει λόγος για συγκρατημένη αισιοδοξία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr