Η Ουκρανία προχωρά σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για ορυκτά, ενώ η Ρωσία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία κοντά στο Σούμι. Η Ουκρανία βιώνει μία από τις πιο καταστροφικές περιόδους του πολέμου το 2025, καθώς οι ρωσικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Σούμι οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον 34 αμάχων και τον τραυματισμό άλλων 117, σύμφωνα με αναφορές από το Κίεβο. Η Ρωσία προχώρησε σε επίθεση με δύο βαλλιστικούς πυραύλους Ισκαντέρ-M σε στρατιωτική εγκατάσταση, εξολοθρεύοντας πάνω από 60 μέλη του ουκρανικού στρατού, όπως υποστήριξε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Στη διάρκεια αυτής της απεργίας, κάτοικος της πόλης Σούμι κατέγραψε την τρομακτική στιγμή με το κινητό του τηλέφωνο.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απηύθυνε έκκληση για εντατική πίεση στους υπεύθυνους της ρωσικής επιθετικότητας, ζητώντας να τερματιστεί η ρωσική εισβολή. Ταυτόχρονα, μια ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στο Παρίσι για συναντήσεις με Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η Ουκρανία βρίσκεται κοντά στην υπογραφή μνημονίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα ορυκτά και τις σπάνιες γαίες.
Στο Παρίσι, ο Αντρίι Γέρμακ, επικεφαλής της ουκρανικής προεδρίας, ανακοίνωσε την άφιξή του μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, για κρίσιμες συνομιλίες με Ευρωπαίους και Αμερικανούς εκπροσώπους. Οι υπουργοί των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο και Στιβ Γουίτκοφ, αναμένονται επίσης να συμμετάσχουν στις συνομιλίες. Αναμένεται ότι οι πλευρές θα εξετάσουν την προοπτική μιας πλήρους κατάπαυσης του πυρός, τη συμμετοχή μιας πολυεθνικής δύναμης στην Ουκρανία και τη διαμόρφωση του πλαισίου ασφάλειας της χώρας, σύμφωνα με δηλώσεις του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο αντέτεινε πως η Ευρώπη επιθυμεί τη συνέχιση του πολέμου, απαντώντας στις προγραμματισμένες συναντήσεις στο Παρίσι.
Πηγή περιεχομένου: in.gr