Επικίνδυνα όταν χορηγούνται χωρίς να υπάρχουν σοβαροί ιατρικοί λόγοι, χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας Διαβήτη της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, τα ενέσιμα φάρμακα αδυνατίσματος που έχουν προκαλέσει φρενίτιδα τα τελευταία χρόνια, με πολύ κόσμο να τα λαμβάνει για να χάσει λίγα μόνο κιλά, χωρίς μάλιστα να έχει διαβήτη.
«Η ομάδα των GLP1 αγωνιστών έχει αρκετούς εκπροσώπους. Αυτό το φάρμακο κυκλοφορεί στην αγορά εδώ και δέκα χρόνια, είναι ένα ισχυρό αντιδιαβητικό φάρμακο το οποίο έχει και θετικές επιδράσεις στο μυοκάρδιο και στα νεφρά, όργανα στόχους από το διαβήτη μακροπρόθεσμα» λέει ο κ. Χαλβατσιώτης.
Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα οποία γνωρίζουμε τελικά για τη δραστικότητα αυτού του φαρμάκου, καθώς στις ΗΠΑ περίπου 3.000 αγωγές είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη για παρενέργειες στο γαστρεντερικό όπως πχ ειλεός και γαστροπάρεση. Την ίδια ώρα στον FDA έχουν κατατεθεί αναφορές για 84 περιπτώσεις ασθενών που χρειάστηκε να κάνουν νοσηλείες.
Όπως αναφέρει ο καθηγητής στο Πρακτορείο FM και στη δημοσιογράφο, Τάνια Μαντουβάλου, αυτά τα φάρμακα λαμβάνονται χωρίς να υπάρχουν σοβαροί ιατρικοί λόγοι πχ για αισθητικούς λόγους, υπάρχουν κίνδυνοι που έχουν αναφερθεί και σε επίσημες προειδοποιήσεις του FDA στους επαγγελματίες υγείας.
«Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει είναι ότι εκτός από την απώλεια λιπώδους ιστού, το φάρμακο οδηγεί και σε σαρκοπενία λόγω της παράλληλης απώλειας μυϊκής μάζας. Γνωρίζουμε ότι τα παχύσαρκα άτομα ή και οι διαβητικοί μεγαλύτερης ηλικίας δεν σιτίζονται σωστά, δεν παίρνουν τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, γιατί έχουν κακό πρότυπο διατροφής» λέει ο κ. Χαλβατσιώτης.
«Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει και τίθεται στον κ. Χαλβατσιώτη είναι εφόσον αυτά τα φάρμακα κυκλοφορούν εδώ και 10 χρόνια, όλα αυτά τα προβλήματα δεν έχουν εντοπιστεί;»
«Όχι γιατί τα παλαιότερα σκευάσματα δεν είχαν τόσο ισχυρή δράση στην απώλεια σωματικού βάρους, όσο οι πρόσφατοι εκπρόσωποι της κατηγορίας των φαρμάκων αυτών».
Αυξάνεται η γονιμότητα στις γυναίκες – Ακυρώνεται η δράση των αντισυλληπτικών
«Παράλληλα όμως ακυρώνει τη δράση των αντισυλληπτικών φαρμάκων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και ανεπιθύμητες κυήσεις».
Είναι πολλά ακόμα αυτά που πρέπει να μάθουμε για τα φάρμακα αυτά. Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα πρέπει να χορηγούνται όταν υπάρχει σοβαρός ιατρικός λόγος και όχι για λόγους αισθητικής» προσθέτει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ