Π. Παπανικολάου: Ύπουλα συμπτώματα καλοήθων όγκων εγκεφάλου και οι σύγχρονες θεραπείες στη Νευροχειρουργική Κλινική του Κρατικού Νικαίας

Π. Παπανικολάου: Ύπουλα συμπτώματα καλοήθων όγκων εγκεφάλου και οι σύγχρονες θεραπείες στη Νευροχειρουργική Κλινική του Κρατικού Νικαίας

Για την πιο σύγχρονη, ελάχιστα επεμβατική τεχνική αφαίρεσης των καλοήθων όγκων (αδενωμάτων) της υπόφυσης, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν τύφλωση ή ακόμη και να είναι μοιραίοι, αναφέρεται ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων» και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Παπανικολάου. Ο γνωστός νευροχειρουργός τονίζει τη συμμετοχή της Κλινικής του με 12 συνολικά ανακοινώσεις στο Νευροχειρουργικό συνέδριο των ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε στο Χιούστον, καθώς και στο Πανευρωπαϊκό Νευροχειρουργικό Συνέδριο στη Σόφια της Βουλγαρίας.

   Πλήρης ίαση στο 90% των περιπτώσεων

   «Η Νευροχειρουργική κλινική του Κρατικού Νίκαιας είναι από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες της χώρας με δεκαετίες επιστημονικής και κοινωνικής προσφοράς. Κάποιες από τις ανακοινώσεις μας αφορούν στην ενδοσκοπική διαρρινική χειρουργική της υπόφυσης, η οποία εφαρμόζεται διεθνώς και την εφαρμόζουμε και εμείς τα τελευταία 3-4 χρόνια. Γίνεται μέσα από τη μύτη με ειδικό ενδοσκόπιο, χωρίς να χρειάζεται μείζονα χειρουργική επέμβαση και τη διενεργεί ειδική ομάδα που έχουμε αναπτύξει με επικεφαλής τον συνάδελφο Κώστα Μπάρκα. Στην κλινική μας έχουν διενεργηθεί τουλάχιστον 100 τέτοιες επεμβάσεις, με χαμηλό ποσοστό επιπλοκών και άμεση κινητοποίηση των ασθενών, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις παίρνουν εξιτήριο σε δύο ή τρεις ημέρες. Στο 90% των περιπτώσεων επιτυγχάνεται πλήρης ίαση».

   Μεγαλώνουν μύτη, αυτιά, χείλη, δάχτυλα – Προκαλούνται διαταραχές στην όραση

   Ο ειδικός εξηγεί ότι η υπόφυση είναι ο βασικός ενδοκρινής αδένας του σώματος, ο οποίος βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου και ρυθμίζει την ενδοκρινολογική ισορροπία ολόκληρου του οργανισμού. «Τα καλοήθη αδενώματα της υπόφυσης ανήκουν σε δύο κατηγορίες. Η μία κατηγορία αφορά αδενώματα που προκαλούν ενδοκρινολογικές διαταραχές, γιατί υπερεκκρίνουν σε παθολογικές ποσότητες κάποια ορμόνη. Αυτά είναι τα αδενώματα που προκαλούν τη νόσο Cushing, δηλαδή αδενώματα που υπερεκκρίνουν κορτικοτρόπο ορμόνη, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να έχει παθολογικές ποσότητες κορτιζόλης. Ένας δεύτερος τύπος είναι αυτά που υπερεκκρίνουν αυξητική ορμόνη, προκαλώντας γιγαντισμό στα παιδιά και τους εφήβους, ενώ στους ενήλικες προκαλούν τη λεγόμενη μεγαλακρία, όπου μεγαλώνουν τα άκρα.

   Επίσης υπάρχει το προλακτίνωμα, το οποίο είναι ένα αδένωμα που υπερεκκρίνει προλακτίνη. Στις γυναίκες προκαλεί διαταραχή του κύκλου (αμηνόρροια, γαλακτόρροια), ενώ στους άντρες προκαλεί διαταραχές στη λίμπιντο. Η δεύτερη κατηγορία αδενωμάτων είναι αδενώματα που δεν εκκρίνουν παθολογικά κάποια ορμόνη, όμως, επειδή αναπτύσσονται σε μεγάλο μέγεθος, πιέζουν τη διασταύρωση των οπτικών νεύρων, με αποτέλεσμα να προκαλούν σοβαρές διαταραχές στην περιφερική όραση».

   Προσοχή στις διαταραχές και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

   Ο κ. Παπανικολάου τονίζει ότι αν κάποιος παρουσιάσει ανεξέλεγκτη αρτηριακή υπέρταση, ανεξέλεγκτη τριχοφυΐα, ή αν παρατηρεί σταδιακή αλλά εμφανή αύξηση του μεγέθους των πτερυγίων των αυτιών, της μύτης, των χειλιών και των δακτύλων, θα πρέπει να επισκεφθεί άμεσα γιατρό. «Θα πρέπει να δει οικογενειακό γιατρό, οφθαλμίατρο και ενδοκρινολόγο. Να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις και αν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, να μην την αναβάλλει. Στις περιπτώσεις μεγάλων αδενωμάτων, που δεν εκκρίνουν παθολογικά κάποια ορμόνη αλλά προκαλούν διαταραχές στην όραση, η κατάλληλη αποσυμπίεση, ακόμα και αν το αδένωμα δεν μπορεί να αφαιρεθεί 100%, σώζει την όραση και αποτρέπει την τύφλωση».

   Η χρόνια ενδοκρινολογική διαταραχή προσβάλλει την καρδιά και τα αγγεία και οδηγεί στο θάνατο

   Όπως εξηγεί, η χειρότερη επιπλοκή από αυτούς τους καλοήθεις όγκους είναι η χρόνια ενδοκρινολογική διαταραχή που μπορεί να προσβάλλει την καρδιά και τα αγγεία, οδηγώντας τελικά, μετά από μερικά χρόνια, στο θάνατο. «Άρα δεν είναι μόνο η τύφλωση, αλλά απειλείται η ζωή αν δεν γίνει έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση».

      *Ο κ. Παπανικολάου είναι επίσης ΓΓ της ΟΕΝΓΕ, εκλέκτορας του ΠΙΣ και αιρετός εκπρόσωπος των γιατρών του Κρατικού Νικαίας στη διοίκηση του Νοσοκομείου.

Loading