Στην πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή και στους εθνικούς στόχους στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος στο Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη (Forum de Paris sur la Paix, 11- 13/11/2019), όπου εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι αρνητικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή αποτελούν μια από τις σημαντικότερες απειλές για την διατήρηση της Παγκόσμιας Ειρήνης και κατά τους διοργανωτές του Φόρουμ, το οποίο συγκέντρωσε εκπροσώπους των κρατών, της κοινωνίας των πολιτών και της αγοράς.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, μετείχε μαζί με τον Κριστιάν Εντσαΐ, πρωθυπουργό της Μαδαγασκάρης -χώρας που αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα με την κλιματική αλλαγή- σε πάνελ με θεματικό τίτλο «Διάλογος των Ηπείρων για την προστασία του Περιβάλλοντος και την Κλιματική Αλλαγή».
Κατά την ομιλία του, ο κ. Πικραμμένος επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί βαθύτατα για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, ανέπτυξε την ελληνική πρωτοβουλία, την οποία στηρίζουν ήδη ο ΟΗΕ, η UNESCO, το Συμβούλιο της Ευρώπης και περισσότερες από 60 χώρες- μέλη του ΟΗΕ. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία να πραγματοποιήσουμε ένα διεθνές επιστημονικό συμπόσιο στις 21 και 22 Ιουνίου στην Αθήνα και στην πρόταση που υπέβαλαν -στο πλαίσιο της διάσκεψης κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, στις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη- η Ελλάδα από κοινού με την UNESCO και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή. Επίσης σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα φιλοξενήσει μια υψηλού επιπέδου συνάντηση προγραμματισμένη για το 2020, η οποία «στοχεύει στην υιοθέτηση από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων μιας διεθνούς διακήρυξης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή, η οποία θα βασίζεται στα συμπεράσματα του επιστημονικού συμποσίου στην Αθήνα του περασμένου Ιούνιου».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε επίσης στους εθνικούς στόχους στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα εδώ και αρκετό καιρό έχει επιτύχει τους στόχους του 2020 για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
«Η κυβέρνησή μας βρίσκεται στη διαδικασία αναθεώρησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ενέργεια και το Κλίμα με πιο φιλόδοξους στόχους, οι οποίοι θα τεθούν σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους» τόνισε, ενώ ανέπτυξε τις σχετικές κυβερνητικές παρεμβάσεις: Την διακοπή παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη έως το 2028, την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης μέχρι το 2021, την παράλληλη προώθηση της πράσινης ενέργειας, την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, τον εμποτισμό υποβρυχίων καλωδίων μεταφοράς ρεύματος, την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, προστασία της βιοποικιλότητας και των δασών κ.α..
Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Πικραμμένος αναφέρθηκε στο «φιλόδοξο πολιτικό όραμα του Προέδρου Mακρόν», το οποίο «διατηρεί μια πρακτική προσέγγιση που εκδηλώνεται εδώ με εμβληματικό τρόπο: βασίζεται στην ιδέα ότι ο πολύτιμος στόχος της ειρήνης επιτυγχάνεται πιο αποτελεσματικά όταν επιδιώκουμε να ανταποκριθούμε συγκεκριμένα στις κοινωνικοοικονομικές ανάγκες των λαών». Ανάγκες οι οποίες -όπως είπε ο αντιπρόεδρος- «συνδέονται στενά με τις συνθήκες διαβίωσης των ενδιαφερομένων και την ποιότητα του περιβάλλοντος τους».
Τόνισε ότι η Ελλάδα, «ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι σταθερά προσηλωμένη στην εφαρμογή τόσο της συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού όσο και της επίτευξης των στόχων της ατζέντας του 2030 για βιώσιμη ανάπτυξη της ΕΕ».
Επισήμανε, επίσης, ότι οι προβλέψεις για τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην Μεσόγειο και ειδικότερα στις παράκτιες περιφέρειες, καθιστούν την προστασία του κλίματος προτεραιότητα για την περιοχή μας. Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, «μετά την έγκριση της εθνικής μας στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή σε εθνικό επίπεδο, καταρτίζονται λεπτομερή σχέδια δράσης και σε τοπικό επίπεδο. Επίσης, σε περιφερειακό επίπεδο, η Ελλάδα συνεργάζεται με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την υιοθέτηση ορθών πρακτικών και για την ανάπτυξη διαδικασιών κοινής περιβαλλοντικής παρακολούθησης».
Και έκλεισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας:
«Δεν είναι πλέον δυνατό να αγνοηθεί η υποβάθμιση του περιβάλλοντος που προκαλείται από την ανθρώπινη αλλά και την αμέλεια.
Θέλουμε να δώσουμε έναν καλύτερο κόσμο στα παιδιά μας.
Υπό αυτές τις συνθήκες, πρέπει να συγκεντρώσουμε όλες τις προσπάθειές μας για να παραμείνουμε αισιόδοξοι και να κληροδοτήσουμε στις μελλοντικές γενιές ένα καλύτερο μέλλον. Παραμένω αισιόδοξος».
Τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης συνόδευσαν στο Φόρουμ η πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι Άγη Μπαλτά και μέλη της ελληνικής πρεσβείας.