Παχυσαρκία: Γιατί πάντα υπάρχει χώρος για επιδόρπιο

Παχυσαρκία: Γιατί πάντα υπάρχει χώρος για επιδόρπιο

Η έρευνα αποκαλύπτει πώς ο εγκέφαλος προγραμματίζει την επιθυμία για ζάχαρη, ακόμα και όταν είμαστε χορτάτοι. Πόσες φορές όλοι μας έχουμε νιώσει υπερβολικά γεμάτοι, αλλά πάντα υπάρχει εκείνος ο περίφημος χώρος στο στομάχι μας για ένα επιδόρπιο; Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck για την Έρευνα στον Μεταβολισμό μελέτησαν αυτό το φαινόμενο και κατέληξαν σε εντυπωσιακά ευρήματα, όπως αναφέρεται στο επιστημονικό περιοδικό Science. Η αναζήτηση του “στομαχιού του επιδορπίου” στον εγκέφαλό μας φωτίζει πτυχές της ανθρώπινης επιθυμίας για γλυκά.

Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε πειράματα σε ποντίκια, διαπιστώνοντας ότι ακόμα και πειραματόζωα που ήταν χορτασμένα, δεν μπορούσαν να αντισταθούν στη θέα της ζάχαρης. Οι νευρώνες POMC στον εγκέφαλο φαίνεται ότι είναι οι υπεύθυνοι για την ακόρεστη επιθυμία μας για γλυκά. Η μελέτη έδειξε ότι αυτά τα νευρικά κύτταρα εκλύουν σήματα που συνδέονται με την αίσθηση του κορεσμού και την παραγωγή β-ενδορφίνης, ενός φυσικού οπιοειδούς, που ενισχύει την αίσθηση της επιβράβευσης.

Τα ευρήματα έχουν ενδιαφέρον από εξελικτική σκοπιά, καθώς η ζάχαρη παρέχει άμεση ενέργεια, κάτι που ήταν κρίσιμο για την επιβίωση των προγόνων μας. Όταν οι ερευνητές μπλόκαραν το μονοπάτι των οπιοειδών, τα ποντίκια σταμάτησαν να καταναλώνουν ζάχαρη. Παρόμοιες αντιδράσεις παρατηρήθηκαν και στους ανθρώπους, αποδεικνύοντας ότι ο μηχανισμός αυτός είναι κοινός και στους δύο οργανισμούς.

Τα νέα αυτά ευρήματα ανοίγουν δρόμους για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις κατά της παχυσαρκίας, καθώς ήδη υπάρχουν φάρμακα που στοχεύουν στους υποδοχείς οπιοειδών. Ο Χένινγκ Φενσελάου, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, επεσήμανε ότι η συνδυαστική χρήση των νέων ευρημάτων με υπάρχοντα φάρμακα μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play