Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η συμφωνία πώλησης των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων του TikTok καθυστερεί. Σε στάδιο αναμονής βρίσκεται κάθε συμφωνία για την πώληση των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων του TikTok, εξαιτίας της δήλωσης της Κίνας ότι δεν πρόκειται να την εγκρίνει, ακολουθώντας την ανακοίνωση νέων δασμών από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters από δύο πηγές.
Ο Τραμπ παρέτεινε κατά 75 ημέρες την προθεσμία που είχε δοθεί στην ByteDance για την πώληση των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η εφαρμογή θα κινδυνεύει με απαγόρευση, η οποία προγραμματίζεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2024, βάσει ενός νόμου.
Η συμφωνία, η δομή της οποίας είχε σχεδόν ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη, προέβλεπε τη μεταφορά των αμερικανικών λειτουργιών του TikTok σε μια νέα εταιρεία με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, με πλειοψηφική ιδιοκτησία και διαχείριση από Αμερικανούς επενδυτές, ενώ η ByteDance θα διατηρούσε μερίδιο μικρότερο του 20%. Αν και η συμφωνία είχε λάβει έγκριση από τους υπάρχοντες και νέους επενδυτές, καθώς και από την αμερικανική κυβέρνηση, οι διαφωνίες συνεχίζονται.
Η ByteDance, το πρωί του Σαββάτου, δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε κρίσιμα ζητήματα, σημειώνοντας ότι βρίσκονται σε συνομιλίες με την αμερικανική κυβέρνηση χωρίς ακόμα να έχουν καταλήξει σε συμφωνία. «Σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία, οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να περάσει από τις απαιτούμενες διαδικασίες αναθεώρησης», πρόσθεσε η εταιρεία.
Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, απαντώντας σε ερωτήσεις για την κατάσταση της συμφωνίας, ανέφερε: «Η Κίνα σέβεται και προστατεύει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των επιχειρήσεων και αντιτίθεται σε πρακτικές που παραβιάζουν τις βασικές αρχές της οικονομίας της αγοράς».
Ο Τραμπ, εξηγώντας την απόφασή του να παρατείνει την προθεσμία, ανέφερε ότι η συμφωνία απαιτεί περισσότερη εργασία για την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων εγκρίσεων, προσθέτοντας την ελπίδα για θετική συνεργασία με την Κίνα, αν και παραδέχθηκε ότι η Κίνα δεν είναι ικανοποιημένη με τους αμοιβαίους δασμούς.
Πηγή περιεχομένου: in.gr