Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ προκαλεί αβεβαιότητα, με ανάγκη για αναδιάρθρωση και σταθερή χρηματοδότηση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ολοκλήρωσε πρόσφατα τη συνεδρίαση του εκτελεστικού του συμβουλίου, η οποία διεξήχθη εν μέσω της αποχώρησης των Ηνωμένων Πολιτειών, που παραμένουν ο κύριος χρηματοδότης του Οργανισμού. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί σημαντική αβεβαιότητα για το μέλλον του ΠΟΥ.
Η αποχώρηση των ΗΠΑ έχει προκαλέσει αναστάτωση, με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, να δηλώνει ότι λειτουργούμε με διπλούς στρατηγικούς στόχους: να κινητοποιήσουμε πόρους και να σφίξουμε το ζωνάρι. Στην οκταήμερη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, οι σύνεδροι κλήθηκαν να εξετάσουν τις επιπτώσεις της απόφασης του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε ανακοινώσει την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης από τον οργανισμό.
Ο υπουργός Υγείας των Μπαρμπάντος, Jerome Walcott, σημείωσε ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ υπογραμμίζει την ανάγκη για ασφαλέστερη και πιο αξιόπιστη χρηματοδότηση. Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, οι συμμετέχοντες της συνόδου κατέληξαν σε συμφωνία για 40 αποφάσεις και επτά ψηφίσματα που αποσκοπούν στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΠΟΥ συνέστησε αύξηση των συνδρομών των κρατών μελών κατά 20%, προκειμένου να καλυφθεί τουλάχιστον το ήμισυ του προϋπολογισμού του οργανισμού έως το 2030. Αυτό θα μπορούσε να τοποθετήσει τον ΠΟΥ σε μια πιο προβλέψιμη και βιώσιμη οικονομική βάση.
Τα θέματα που συζητήθηκαν περιλάμβαναν επίσης την ψυχική υγεία, τις μη μεταδοτικές ασθένειες και την καθολική υγειονομική κάλυψη, τα οποία αναδεικνύουν τη συνεχιζόμενη σημασία του ΠΟΥ σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr