Ο ΠΟΥ αντιμετωπίζει προκλήσεις στην επικοινωνία με τις ΗΠΑ για την γρίπη των πτηνών, αναμένοντας επείγουσες ενέργειες. Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε την Τρίτη ότι η επικοινωνία σχετικά με την γρίπη των πτηνών έχει επιδεινωθεί από την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Οργανισμό, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Η κατάσταση αυτή καθιστά την συνεννόηση με τις ΗΠΑ μια πραγματική πρόκληση για τον ΠΟΥ.
Κατά τη διάρκεια ερωτήσεων σχετικά με τις επαφές που είχε ο ΠΟΥ με την Ουάσινγκτον σχετικά με την επιδημία του ιού H5N1, ο Κρίστιαν Λίντμαϊερ ανέφερε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΥ, τα κράτη υποχρεούνται να ενημερώνουν τον Οργανισμό για ζητήματα δημόσιας υγείας που μπορούν να επηρεάσουν άλλες χώρες. Αυτές οι υποχρεώσεις περιλαμβάνουν την άμεση ειδοποίηση για υγειονομικές εκτάκτου ανάγκης και τα μέτρα που αφορούν το εμπόριο και τα ταξίδια.
Από τον Απρίλιο, ο ιός H5N1 έχει μολύνει σχεδόν 70 άτομα στις ΗΠΑ, κυρίως εργαζόμενους σε αγροκτήματα. Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε πρόσφατα την ανίχνευση ενός δεύτερου στελέχους της γρίπης σε γαλακτοπαραγωγά βοοειδή στη Νεβάδα, γεγονός που έχει εντείνει τις ανησυχίες σχετικά με την επιδημία.
Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να απομακρύνει τις ΗΠΑ από τον ΠΟΥ έχει προκαλέσει παγκόσμιο προβληματισμό, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τις συνέπειες στην χρηματοδότηση του Οργανισμού και τις επιπτώσεις στον τομέα της υγείας παγκοσμίως. Ένα έγγραφο που κοινοποιήθηκε στους συμβούλους του προέδρου προτού αναλάβει τα καθήκοντά του προέβλεπε άμεση αποχώρηση από τον ΠΟΥ και την ανάγκη για ριζικές μεταρρυθμίσεις στη συνεργασία με τον οργανισμό, περιλαμβάνοντας προτάσεις για την προώθηση ενός Αμερικανού αξιωματούχου στην θέση του γενικού διευθυντή το 2027, όταν λήξει η θητεία του Τέντρος Άντχανουμ Γκεμπρεγιέσους.
Πηγή περιεχομένου: in.gr