Περικοπές δαπανών στον ΠΟΥ λόγω αποχώρησης των ΗΠΑ επηρεάζουν τη δημόσια υγεία παγκοσμίως. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα προχωρήσει σε μείωση των δαπανών του και θα επανεξετάσει τα προγράμματα υγείας που θα έχουν προτεραιότητα, ακολουθώντας την ανακοίνωση της αποχώρησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αδχανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι η οικονομική κατάσταση του οργανισμού είναι πλέον πιο δύσκολη. Αυτή η κατάσταση προκύπτει μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τον οργανισμό, επικαλούμενος τη λανθασμένη διαχείριση της πανδημίας COVID-19.
Ο οργανισμός σχεδιάζει να μειώσει σημαντικά τις ταξιδιωτικές δαπάνες και να αναστείλει τις προσλήψεις προσωπικού. Ενώ εκπρόσωπος του ΠΟΥ επιβεβαίωσε την εγκυρότητα του σχετικού εσωτερικού σημειώματος, αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω σχολιασμό. Η αποχώρηση αναμένεται να γίνει επίσημη στις 22 Ιανουαρίου 2026.
Η Αμερική είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΠΟΥ, προσφέροντας περίπου το 18% της συνολικής χρηματοδότησης του οργανισμού. Στην υπογραφή της εξόδου από τον ΠΟΥ, ο Τραμπ κατήγγειλε τις αδικίες κατά της χώρας του και ζήτησε από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αναστείλουν οποιαδήποτε χρηματοδότηση προς τον οργανισμό.
Ο Τέντρος Αδχανόμ Γκεμπρεγέσους εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του ΠΟΥ στην παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια και την προστασία των ανθρώπινων ζωών. Η αποχώρηση αυτή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην ικανότητα του οργανισμού να ανταποκριθεί σε κρίσεις υγείας, περιλαμβανομένων επιδημιών.
Πηγή περιεχομένου: in.gr