Οι περικοπές βοήθειας των ΗΠΑ απειλούν την ανθρωπιστική κατάσταση σε εμπόλεμες ζώνες, προειδοποιεί ο ΠΟΥ. Η πρόσφατη περικοπή της διεθνούς βοήθειας των Ηνωμένων Πολιτειών αναδεικνύει σοβαρούς κινδύνους για την ήδη επιβαρυμένη ανθρωπιστική κατάσταση σε εμπόλεμες περιοχές. Στο επίκεντρο της ανησυχίας βρίσκονται περιοχές όπως η Λωρίδα της Γάζας και το Σουδάν, όπου τα υγειονομικά συστήματα έχουν υποστεί μεγάλες δοκιμασίες. «Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο σχεδιασμό και τη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας,» δήλωσε αξιωματούχος του ΠΟΥ.
Από την ανάληψη της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, η αμερικανική κυβέρνηση έχει παγώσει μεγάλο μέρος της εξωτερικής βοήθειας, επηρεάζοντας θεμελιωδώς σημαντικά προγράμματα βελτίωσης της υγειονομικής κατάστασης παγκοσμίως. Ο προϋπολογισμός της USAID, που έφτανε τα 42,8 δισεκατομμύρια δολάρια, περιλάμβανε το 42% της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ πολλά προγράμματα βρίσκονται σήμερα σε αδιέξοδο.
Η αποχώρηση των ΗΠΑ αναμένεται να περιορίσει τον προϋπολογισμό του ΠΟΥ κατά ένα πέμπτο, μειώνοντας τις αποστολές και το προσωπικό του οργανισμού. Η Χανάν Μπάλχι, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την ανατολική Μεσόγειο, επεσήμανε τη σημασία του οργανισμού για την προστασία και αποκατάσταση των υγειονομικών συστημάτων, ιδιαίτερα σε χώρες με αναδυόμενες κρίσεις.
«Στη Γάζα, η κατάσταση είναι δραματική με πολλά νοσοκομεία ανενεργά, ενώ στο Σουδάν η κατάσταση είναι επιδεινούμενη με τις επιδημίες ελονοσίας, δάγκειου πυρετού και χολέρας να πλήττουν τον πληθυσμό,» σημείωσε η κ. Μπάλχι. Προειδοποίησε επίσης ότι οι τρέχουσες εξελίξεις ενδέχεται να δυσκολέψουν τις προσπάθειες ανταλλαγής κρίσιμων πληροφοριών για την υγειονομική επιτήρηση και την αντιμετώπιση πιθανών πανδημιών στο μέλλον.
Πηγή περιεχομένου: in.gr